Helseminister Støre møter store forventninger

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap), helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på Slottsplassen etter statsrådsbyttene fredag formiddag. 
Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap), helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på Slottsplassen etter statsrådsbyttene fredag formiddag. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre avviser at helsevesenet er i krise. Samtidig mener opposisjonspartiene på Stortinget at det var nødvendig å skifte ut helseministeren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) utnevnt til ny helse- og omsorgsminister. En rørt Støre overtok nøkkelen til sitt nye kontor fra Anne-Grete Strøm-Erichsen fredag ettermiddag.

– Vi vil jobbe hvileløst for å ta tak i de vanskelige sakene, men jeg vil etablere en motvind, for det er feil at dette er en skandalesektor. Det er ikke kaotiske tilstander i Helse-Norge. Det er en vanskelig jobb som skal gjøres, men jeg kommer ikke til en skandalesektor. Jeg har sterk tro på den politikken vi fører, sa Støre til NTB under overrekkelsen.

– Anne-Grete har gjennomført en ganske omfattende åpenhetskultur som løfter fram i lyset det som går feil. Det er en risikofylt å bli syk i alle livets faser og det å komme på sykehus er ikke en garanti for at alt går bra, sa han.

Allerede dagen han ble presentert som helseminister kom Støre med tanker om hva han mener er viktig for Helse-Norge fremover.

– Hvis vi skal lykkes som samfunn fremover må vi konsentrere oss om det som skjer før man kommer på sykehus, og det som kan hindre at folk kommer på sykehus, sier Støre.

Les også: - Støre må bytte ut ledelsen i Helse Sør-Øst

Positiv opposisjon

Statsminister Stoltenberg trekker fram Støres gjennomføringsevne som viktig for jobben han nå trer inn i. Også politikere i opposisjonspartiene på Stortinget har store forventninger til Støre som helseminister. Frp-leder Siv Jensen forventer strakstiltak allerede ved presentasjonen av regjeringens statsbudsjett 8. oktober.

– Jeg er glad for at statsministeren har lyttet til kravene om å skifte helseminister. Utfordringene på helsefeltet er omfattende. Det holder ikke med nye ord og god retorikk. Jeg forventer strakstiltak, sier Jensen.

Også Kristelig Folkeparti mener tiden var inne for et skifte. Partileder Knut Arild Hareide kaller utnevnelsen av Støre for «klok».

– Det er viktig at vi får en ny helseminister som lytter til bekymringsmeldingene fra pasienter og lokale sykehusstyrer. Så skal det bli spennende hvilken profil han legger opp til, sier Hareide, som blant annet er spent på om Støre vil ha et annet syn på revideringen av bioteknologiloven.

Les også: - AP setter inn sin beste som helseminister

Ledelse et problem

Statsminister Jens Stoltenberg understreket at Støre har lang erfaring innen helsefeltet og at han vil være en «sterk og fornyende kraft». Blant annet jobbet Støre på Statsministerens kontor da helseforetaksreformen ble hamret ut. Han har også bakgrunn fra Røde Kors og Verdens helseorganisasjon.

President i Legeforeningen, Hege Gjessing, har også forventninger til Støre.

– Sykehusene har gjennomgått store omstillinger som har skapt veldig kaotiske tilstander. De sakene som stadig dukker opp, handler om ledelse. Det er toppstyringen ved sykehusene som er problematisk. Vi må få bedret disse forholdene slik at ansatte skal føle at de har ledelse som har tillit til dem og som legger til rette for å gjøre en god jobb, sier Gjessing.

– Støre er en meget dyktig politiker. Dette er et veldig spennende valg, og vi gleder oss til å samarbeide med han. Lederstrukturen ved sykehusene er en stor utfordring, og å bytte minister løser ikke disse problemene, sier hun.

Les også:

Hadia Tajik (29) blir den yngste ministeren - noensinne

Stoltenbergs nye regjering på plass

Presset Aasrud fortsetter med statsministerens tillit

Jensen: - Regjeringen trenger en ny kultur

Les flere nyheter

Personvernpolicy