Åpen for alle - alltid

Må spare inn 255 millioner

KUTT. Etter en turbulent tid med lav bemanning, må Ahus spare hundrevis av millioner de neste årene. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
KUTT. Etter en turbulent tid med lav bemanning, må Ahus spare hundrevis av millioner de neste årene. Foto: Thomas Winje Øijord / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må spare inn hundrevis av millioner, til tross for underbannaning, unaturlige dødsfall og feilbehandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at fylkesmannen i en foreløpig rapport slår fast at tre dødsfall og 20 feilbehandlinger kan knyttes til lav bemanning og uforsvarlige drift, må Ahus kutte 255 millioner kroner.

Det skal være budsjettkrav fra Helse Sør-Øst som har ført til at Ahus må spare inn fem prosent neste år, og spare inn til sammen 350 millioner innen 2016, skriver VG i sin papiravis fredag.

Les også: Ny alarm om bemanningen ved Ahus

Svært høy risiko

Det skjer etter at Fylkeslege Petter Schou fortalte om at man i perioden januar til oktober 2011 fikk inn en rekke bekymringsmeldinger fra ansatte, og det ble meldt inn ni unaturlige dødsfall og 20 meldinger om alvorlig personskade.

I en rapporten går det fram at det i deler av året 2011, spesielt januar og februar, var for lav bemanning. Det innebar økt risiko for pasientsikkerheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ut fra vår vurdering, sett i ettertid, kan man heller ikke utelukke at risikoen i perioder var så høy at den kan ha bidratt til uforsvarlig drift, skriver fylkeslege Petter Schou.

Les også: 87 krav om erstatning for skader ved Ahus i 2011

– Dette er ille

Heidi Espevik, tillitsvalgt i Yngre legers forening ved Ahus, reagerer på den økonomiske besparelsen som er varslet.

– Det er klart vi synes at dette er ille. Vi kan ikke se hvor det skal spares nå. I en så utfordrende omstillingsprosess burde Ahus prioriteres for å gi pasientene et godt tilvid, men i stedet skjæres det ned, sier hun til VG.

Espevik er redd kuttene vil få konsekvenser.

– Det kan i verste fall gå ut over pasientsikkerheten, og det virker unødvendig tøft å utsette pasientene våre for den usikkerheten etter denne perioden.

Konserndirektør i Helse Sør-Øst, Atle Brynestad, sier Ahus har hatt en ekstraordinær bevilgning til å dekke omstillingene ved å flytte inn i nytt bygg og ta over nye pasienter. Dette tilskuddet reduseres imidlertid i 2012, skriver VG.

Les også:

Pasientombudet gir toppene skylden for Ahus-skandalene

Politiet etterforsker tre barnedødsfall ved Ahus

Ahus hevder helseministeren stoppet stillingsutlysninger

Les flere nyheter