– Tørster etter å ta hevn

Radikale islamister demonstrerer utenfor den amerikanske ambassade fredag i forbindelse utgivelsen av en anti islam-video. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix
Radikale islamister demonstrerer utenfor den amerikanske ambassade fredag i forbindelse utgivelsen av en anti islam-video. Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Radikale muslimer hyllet Osama bin Laden utenfor den amerikanske ambassaden. Samtidig demonstrerte flere tusen muslimer rolig på Youngstorget i Oslo i protest mot publiseringen av en islamfiendtlig film.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gruppe på omlag 150 radikale muslimer kalt «Profetenes Ummah», demonstrerte fredag ettermiddag like ved den amerikanske ambassaden.

Bakgrunnen for demonstrasjonen var den amerikanskproduserte filmen «Innocence of Muslims» som gjør narr av islams profet Muhammed som ble lagt ut på nettstedet YouTube.

Arfan Bhatti, en av lederene av den radikale gruppa, sto foran demonstrantene. En annen lederskikkelse skal ha holdt en appell.

– Profeten Muhammed er det kjæreste for oss muslimer, var noe av det som ble sagt i appellen, skriver NRK.

Les også: Oslo-moske advarte mot demo-arrangør

– En ny Osama

Taleren sa den nye filmen fra USA er et nytt spark fra den vestlige verden, og nevnte karikaturtegningene i Jyllandsposten i Danmark, det franske magasinet Charlie Hebdo som trykket tegninger av Muhammad, som andre svik fra den vestlige verden.

– Verden trenger en ny Osama bin Laden, sa taleren til de som hadde møtt opp utenfor ambassaden, ifølge NRK.

Demostrandene skal ha hyllet den avdøde lederen av Al Qaida med flere rop.

«Obama, Obama, we love Osama! » ropte demonstrantene.

Flere hundre politifolk sto ved ambassaden for å holde oppsyn på demonstrantene som hadde satt opp høytalere som ble benyttet til å spille musikk og holde taler.

– Tørster etter å ta hevn

Hussain poengterer at det er deres rett og plikt til å si ifra når deres religion blir krenket. Han sier at de direkte ønsket å gi et budskap til USA, og presiserer at de bestemte seg for dette før arrangementet på Youngstorget kom i stand.

Flere andre utsagn fra de to appellene handlet om hevnønsker mot karikaturtegnere, filmregissører og andre de mener håner profeten Muhammed. De forklarte at straffen for dette er døden.

– Vi er mange som tørster etter å ta hevn, både unge, gamle og kvinner, sa den andre appellanten utenfor ambassaden.

– Tør ikke stå opp

Hussain avviser at det å stå utenfor den amerikanske ambassaden, hylle Osama bin Laden og snakke om hevn er noen oppfordring til vold.

– Vi har ingen økonomiske eller politiske motiver, vi er her kun for å stå opp for islam. Dere får tolke det slik dere vil, men med dette menes at det er altfor få som tør å stå opp for muslimer. Spesielt de norske islamske lederne er feige, sa han til journalister etter demonstrasjonen.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Tore Solberg, sier til ABC Nyheter at demonstrasjonen ble avsluttet ved 18-tiden og demonstrantene som hadde møtt opp var i ferd med å forlate stedet.

– Det har gått rolig for seg. Vi var i dialog med demonstrantene og de fulgte våre krav, sa Solberg.

Politiet var til stede med store styrker og tok hånd om én person som ble kjørt til arresten.

Les også: Rushdie: - Sataniske vers ville ikke blitt publisert i dag

Tålmodighet og opplysning

Også Islamsk Råd holder en demonstrasjon, men denne holdes på Youngstorget. Omlag 3500 muslimer har møtt fram hvor de på rolig måte vil vise sin avsky til den amerikanskproduserte filmen.

Alle Oslos imamer, ordfører Fabian Stang (H) og biskop Ole Christian Kvarme var til stede på Youngstorget. Det ble sunget sanger og ropt på arabisk.

– Med denne fredelige markeringen ønsker vi å verne og styrke vårt fellesskap. Som troende forstår vi hverandre, sa biskop Kvarme i en appell.

– Vi bruker vår ytringsfrihet i dag til å vise at vi må ha respekt. Lykke til med markeringen, fortsatte Oslo-biskopen.

Samme verdier

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Mehtab Afsar, syntes det var fantastisk at så mange møtte opp på Youngstorget.

– Nordmenn er åpensinnede. Jeg er fornøyd med at vi i dag fikk vist hva muslimer står for, og at vi har de samme verdiene som nordmenn, sier Afsar til NTB.

Han trekker fram familie og det å være gode mot hverandre som viktige verdier.

– Vi muslimer, som alle andre i Norge, ønsker en fredelig fremtid der vi alle kan leve sammen i respekt og der samfunnet utvikler seg i riktig retning, sier han.

Afsar var også glad for at mange utenfor det muslimske miljøet møtte opp på Youngstorget.

– I dag var alle her, uansett etnisk bakgrunn, og det var godt å se, sier han.

Les også: Advarer mot globale ettervirkninger

– En åpenbar provokasjon

Før demostrasjonen skrev Islamsk Råd på deres hjemmeside at de deler fordømmelsen og harmen mot den amerikanskproduserte hatvidoen «Innocence of Muslims». De gikk på forhånd inn for å gjennomføre en rolig markering.

– Videoen er en åpenbar provokasjon, og det er viktig at man ikke løper provokatørens ærend ved å handle på en måte som er i strid med både Islams lære og allment aksepterte moralske normer.

– De opprørske stemninger vi ser i flere muslimske land, med vold og drap av uskyldige, og angrep på diplomatiske stasjoner og offentlig skadeverk, kan ikke forsvares islamsk sett. Dessuten gjør slike reaksjoner langt mer skade på Islam og muslimers rykte enn en ubetydelig enkeltpersons ignorante og hatefulle handling, skriver organisasjonen, skriver de på sin hjemmeside.

Les flere nyheter

Personvernpolicy