- Kolin kan beskytte fosteret mot sykdom

Tidlig forskning på effekten av næringsstoffet kolin under svangerskapet viser at det kan være viktig for fosterets helse senere i livet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Tidlig forskning på effekten av næringsstoffet kolin under svangerskapet viser at det kan være viktig for fosterets helse senere i livet. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskning antyder at gravide bør spise mat som er rik på kolin, da dette kan beskytte fosteret mot sykdom senere i livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kolin

Kolin, et basisk nøkkelmolekyl i plante- og dyreorganismen, med vitaminlignende effekt. Det er en såkalt metyldonator og deltar bl.a. i fettomsetningen i kroppen.

Kroppens egen produksjon dekker normalt behovet. Morsmelkerstatninger og spedbarnmat inneholder kolin fordi det er usikkert om kolinsyntesen hos spedbarn er tilstrekkelig.

Epigenetikk er forandringer av genmaterialet, DNA, som ikke overføres fra en generasjon til neste, men som reversibelt forandrer genets funksjon.

Kilde: SNL.no

Gravide kvinner rådes i dag til å ta folsyre de første tre månedene av graviditeten, fordi dette beskytter fosteret mot sykdom.

Nå antyder ny forskning at et lignende næringsstoff, kolin, som blant annet finnes i kjøtt, eggeplommer og korn, kan beskytte barnet mot stressrelaterte sykdommer senere i livet, som psykisk sykdom og andre kroniske sykdommer.

- Studien er viktig fordi den viser at et relativt enkelt næringsstoff kan ha viktig effekt i fosterlivet, og at effekten kan vare videre inn i voksen alder, sier forsker og lege Eva K. Pressman i en pressemelding.

Forskerne ved University of Rochester Medical Center og Cornell University i USA, som står bak studien, understreker at forskningen er på et tidlig stadium og at videre undersøkelser er nødvendig for å bekrefte funnene.

Les også: - Stress kan gi diabetesbarn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mindre stresshormon hos fosteret

Forskerteamet fulgte 26 kvinner som var gravide i tredje trimester, som enten fikk 480 milligram kolin per dag eller 930 milligram kolin per dag. Anbefalt dagsdose er 450 milligram i USA. Kvinnene fikk i seg kolin både gjennom kosten og gjennom tilskudd helt frem til fødselen.

Forskerne kom frem til at hos mødrene som fikk i seg et høyere enn normalt nivå av kolin under svangerskapet, så endret det de epigenetiske markørene hos fosteret.

De epigenetiske markørene kan for eksempel fortelle genene at de skal skrus av eller på eller holde en lav profil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om endringene i genene ikke er permanente, er de viktige, for hvis et gen er skrudd av er det som om det ikke eksisterer, forklarer forskerne i pressemeldingen.

Det nye funnet ble ekstra interessant da forskerne oppdaget at de markørene som ble påvirket av kolin, er de som er knyttet til hormonaktiviteten i kroppen, blant annet stresshormonet kortisol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer kolin i morens diett førte til mindre kortisol hos fosteret.

Tidligere forskning har vist at foster som utsettes for høye nivåer av kortisol tidlig i svangerskapet, ofte på grunn av stress eller depresjon hos mor, kan ha økt risiko for å utvikle stressrelatert sykdom og metabolsk sykdom senere i livet.

Les også: Svangerskapsstress knyttes til schizofrenirisiko

- Spis egg og magert kjøtt

Selv om mer forskning er nødvendig for å slå fast at mors inntak av kolin har denne positive effekten på barnets helse, mener forskerne de trygt kan anbefale gravide kvinner å inkludere kolinrike matvarer, som egg, magert kjøtt, bønner og brokkoli, i kosten allerede nå.

- En gang i fremtiden anbefaler vi muligens kolintilskudd på samme måte som vi anbefaler folsyre i dag. Det er billig og har praktisk talt ingen bivirkninger i de dosene vi har brukt i denne studien, sier Pressman i pressemeldingen.

Den ferske studien er publisert i tidsskriftet FASEB Journal.

Les også:

- Fet mat skader fosteret

- Stress gjør det vanskeligere å bli gravid

Les mer om helse i ABC Nyheter