Blendet SAS-piloter med laser

To SAS-piloter ble blendet av laserlys ved innflyvning til Gardermoen torsdag kveld. Luftfartstilsynet ser alvorlig på hendelsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
To SAS-piloter ble blendet av laserlys ved innflyvning til Gardermoen torsdag kveld. Luftfartstilsynet ser alvorlig på hendelsen. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Pilotene på et SAS-fly ble blendet av laserlys ved innflyvning til Gardermoen torsdag kveld.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilotene på SAS-flyet ble blendet av et grønt laserlys på vei over Gjøvik torsdag kveld, melder NRK.

Luftfartstilsynet ser alvorlig på hendelsen torsdag.

Det å rette laserpekere mot fly og helikopter kan i verste fall sette menneskeliv i fare:

– Selv om strålingen ikke er så kraftig at det oppstår skade på øynene vil piloten kunne bli hindret i å se ut av cockpiten og bli hindret i å se instrumentene. Dette kan lett skape farlige situasjoner, sier Marit Kvarum, kommunikasjonsrådgiver i Luftfartstilsynet til NRK.

De fleste laserepisodene skjer ved innflyvning. Spesielt store flyplasser som Gardermoen, Flesland, Sola og Værnes har vært utsatt.

Les også: Se hvordan flygere blendes av lasere

Les også: Blendet piloter med laser

Det er nå etablert varslingsrutiner slik at lokalt politi blir varslet om hver hendelse. Meldinger om slike episoder blir stadig vanligere, både i Norge og internasjonalt. Hittil i år har Luftfartstilsynet registrert 51 slike hendelser. Årsaken til økningen er uklar.

Luftfartstilsynet ønsker også å begrense folks adgang til å anskaffe laserpekere. Fra 1. januar 2011 ble det innført en ny forskrift som gjør at bare dem med dokumentert behov får tillatelse fra Statens strålevern til å ha eller bruke laserpenner av en viss styrke i det offentlige rom.

– Det er stor forskjell fra tidligere da en kunne kjøpe denne type laserpekere godkjenningsfritt i butikker. Men vi ønsker oss et totalforbud mot laserpenner, sier Kvarum til NRK.

Les også: Laserangrep mot fly doblet

Les flere nyheter

Personvernpolicy