Stoltenbergs nye regjering på plass

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) presenterte fredag formiddag sine fem nye statsråder. Samtidig opplyste han at Hanne Bjurstrøm var gitt avskjed i nåde, etter søknad.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er bare statsråder fra Arbeiderpartiet som ble rokert fredag.

Espen Barth Eide blir ny utenriksminister, Anniken Huitfeldt arbeidsminister, Anne-Grete Strøm-Erichsen forsvarsminister, Jonas Gahr Støre helseminister og Hadia Tajik kulturminister, bekreftet statsministeren. Dermed kom det ingen overraskelser. Endringene var kjent i mediene tidligere på dagen.

– Endringene innebærer en fornyelse og en samlet styrke. Vi får nye krefter, nye ideer og nye mennesker på nye poster, sa Stoltenberg på en solfylt Slottsplass like før klokka 11.30.

Flere på Slottsplassen jublet og klappet da de nyutnevnte statsrådene kom ut på plassen, og alle fikk blomster og klemmer, blant annet av AUF-leder Eskil Pedersen.

Les også: – Ap setter inn sin beste som helseminister

– Kunnskapsrik og arbeidsom

Aller først gikk han til Hadia Tajik med en stor blomsterbukett, tidligere AUF-leder og nå nyutnevnt kulturminister. Stoltenberg sa at han ser fram til å få henne på laget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadia har lang politisk erfaring. Hun har erfaring fra AUF, Stortinget og som politisk rådgiver. Hun er arbeidsom, kunnskapsrik og en klar og sterk stemme. Jeg ser fram til å få henne som kulturminister, sier Stoltenberg.

Se også: Her er den nye regjeringen

Les også: Hun blir den yngste ministeren noensinne

Avtroppende kulturminister Anniken Huitfeldt får nå prøve seg på nye oppgaver i Arbeidsdepartementet etter Hanne Bjurstrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Anniken er en politiker med et bredt engasjement og har hele sitt politiske liv vært opptatt av dem som sliter. Det tar hun med seg inn i departementet, sa Stoltenberg.

Les også: - Gjør flere endringer i regjeringen

Følg de varslede endringene live

– Trygt valg

Statsministeren understreket at han regner med fornyelse i det omstridte Helsedepartementet med tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre som øverste leder der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får en sterk og dyktig fornyende kraft inn i Helsedepartementet, med store og krevende oppgaver, sa Stoltenberg.

Espen Barth Eide gikk fra forsvarsminister til utenriksminister, et fagfelt han kjenner svært godt.

– Det er trygt å få Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet. Han er en fremdragende utenrikspolitiker. Kunnskapsrik og anerkjent med bred erfaring med utenrikspolitikk og sikkerhetsområdet. Han er en ekspert og politiker og går inn i en rekke av sterke utenrikspolitikere. Jeg er veldig trygg på at han vil ta vare på tradisjonen, sier Stoltenberg.

Trygt kaller han også valget av Strøm-Erichsen som forsvarsminister, en post hun jo har hatt tidligere.

– Hun har tidligere vist at hun behersker dette feltet svært godt, sier Stoltenberg. (©NTB)

Les flere nyheter