Åpen for alle - alltid

Aasrud ble ikke informert om sikkerhetsansvar

UINFORMERT: Statsråd Rigmor Aasrud (Ap) i vandrehallen Stortinget tirsdag etter 22. juli redegjørelsen. (Foto: NTB scanpix)
UINFORMERT: Statsråd Rigmor Aasrud (Ap) i vandrehallen Stortinget tirsdag etter 22. juli redegjørelsen. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) forklarte til 22. juli-kommisjonen at hun ved tiltredelsen ikke ble informert om et vedtak som presiserte hennes departements ansvar for sikkerheten i regjeringskvartalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Hun bemerker at hun når hun starter som statsråd er helt avhengig av at administrasjonen videreformidler til henne i egnet form vedtak som det er av betydning for henne å være kjent med,» heter det i intervjureferatet som ble frigitt torsdag kveld.

Her kan du lese alle de syv forklaringene

Perifert forhold

Mye av intervjuet dreier seg om sikringen av Grubbegata og et mer overordnet sikringsprosjekt.

– Min befatning og mitt inntrykk av det sikkerhetsprosjektet var veldig perifert, forteller Aasrud i intervjuet og legger til at «det ble presentert som at det var noe FAD (Fornyings- og administrasjonsdepartementet) gjorde på oppdrag.»

Prosjektet var «veldig sikkerhetsgradert» og detaljkunnskap ble gitt etter «need to know-prinsippet». Parallelt med dette prosjektet pågikk et annet prosjekt om datasikkerhet. Underveis i dette kom det fram at ingen av Aasruds statssekretærer var sikkerhetsklarert. Dermed gikk det ekstra tid til å klarere dem, men i referatet heter det at denne tidsbruken ikke gikk ut over fremdriften i prosjektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reflekterte ikke

Om Grubbegata innleder Aasrud med å si at hun var kjent med saken før hun tiltrådte som statsråd, blant annet fordi saken hadde fått stor oppmerksomhet i mediene.

Hun sier samtidig at hun ikke hadde reflektert rundt dette og tatt det med inn i den nye jobben, men satte seg inn i saken senere.

Statsråden påpeker at politiet kunne stengt gaten på eget initiativ dersom de mente trusselbildet ga grunnlag for det. Hun hadde ikke selv mottatt noen trusselrapporter som tydet på at det var tilfelle.

I tillegg til at Oslo kommune lenge var imot en stenging av Grubbegata, ble saken ytterligere forsinket av at det endelige vedtaket om stenging inneholdt et krav om bebyggelsesplan for området.

Rolleuklarhet

Når hun blir spurt om rollefordelingen mellom hennes departement, Justisdepartementet og Statsministerens kontor, sier at hun at førstnevnte «tydeligvis har ført tilsyn med oss», mens sistnevnte «passer litt på oss».

Hun regner med at de to andre departementet har avklart «linjeforholdet» i beredskapsspørsmål seg imellom.

Les flere nyheter