Davud og Bujak funnet skyldige

SKYLDIG: Rettstegning av Mikael Davud. Torsdag ble han og Shawan Sadek Saeed Bujak funnet skyldige av juryen. David Jakobsens kjennelse ble imidlertid satt til side. (Tegning: Marco Vaglieri / Scanpix)
SKYLDIG: Rettstegning av Mikael Davud. Torsdag ble han og Shawan Sadek Saeed Bujak funnet skyldige av juryen. David Jakobsens kjennelse ble imidlertid satt til side. (Tegning: Marco Vaglieri / Scanpix)

Juryen i Borgarting lagmannsrett fant torsdag alle de tre tiltalte i terrorplanleggingssaken skyldige. Fagdommerne satte imidlertid kjennelsen til side for David Jakobsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg er veldig glad. Dette er en stor seier for meg, sier Jakobsen til VG.

Juryen mente at Mikael Davud, Shawan Sadek Saeed Bujak og David Jakobsen planla et angrep mot Jyllands-Posten og tegneren Kurt Westergaard, melder NRK..

Ankesaken mot de tre startet 14. august. De var tiltalt for å ha inngått et forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger.

Første dom for terrorplanlegging

Mikael Davud, en uigur fra Kina, og Shawan Sadek Saeed Bujak, en kurder fra Irak, ble funnet skyldig i terrorplanlegging da saken gikk for Oslo tingrett i vinter. Usbekiske David Jakobsen ble frikjent. Han ble imidlertid dømt for kjøp av hydrogenperoksid, som kan brukes til å lage bomber. Statsadvokaten anket frifinnelsen.

Davud, den antatte hovedmannen, ble i tingretten dømt til sju års fengsel, mens Bujak fikk tre og et halvt år. Det var første gang noen ble dømt i Norge for terrorplanlegging.

Begge anket dommen.

Davud har forklart at han lurte sine medtiltalte til å skaffe ham hydrogenperoksid slik at han kunne lage en bombe. Han nektet at han ville ramme Jyllands-Posten, men forklarte at målet var et soloangrep mot den kinesiske ambassaden i Oslo. Etter norsk lov kan man ikke dømmes for terrorplanlegging på egen hånd.

Les også: Davud søkte hjelp fra al-Qaida

Forklaringene sprikte

Kurdiske Bujak forklaring gikk imot hans tidligere venn Davud. Han forklarte at de snakket løst om et angrep mot Jyllands-Posten, og at motivet var de omstridte karikaturtegningene. Men han hevdet at planene siden ble skrinlagt, og at han ikke visste hvor potensielt farlig flaskene med hydrogenperoksid han hadde stående i boden sin var.

Usbekiske David Jakobsen ble frikjent av tingretten. Han var Politiets sikkerhetstjenestes informant, men påtalemyndigheten mener han meldte seg fordi han ble klar over at han var under etterforskning.

Les også:

Bhatti bortvist fra retten i terrorplanleggingssaken

Vil politianmelde trusler mot TV2-fotograf


Les flere nyheter

Personvernpolicy