Israel-venner mister skattefradrag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har kommet til at Karmel-Instituttet støtter ulovlige israelske bosettinger som bryter med folkeretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel-vennlige nordmenn som gir penger til Karmel-Instituttet, vil ikke lenger få trukket sine pengebidrag fra beskatning.

Finansdepartementet har etter nye opplysninger kommet fram til at Karmel ikke lenger oppfyller kravene til et slikt gode.

- Vi vil unngå at gavefradragsordningen tilgodeser organisasjoner som aktivt støtter eller medvirker til handlinger som er i strid med folkeretten. Derfor innførte vi utelukkelsesmekanismen, sier statssekretær Roger Schjerva (SV) i Finansdepartementet.

Mistanke om støtte

Skatteytere kan trekke fra inntil 12.000 kroner for gaver til frivillige organisasjoner som oppfyller visse krav. Da mistanken kom opp om at Karmel-Instituttet ga pengestøtte til ulovlig okkupasjon fra Israels side, satte Finansdepartementet i gang en undersøkelse.

Så sent som 17. august konkluderte departementet med at Karmel-Instituttet skulle få forbli ordningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- På grunn av nye opplysninger om Karmel-Instituttets støttepraksis i 2012 har departementet funnet grunnlag for å utelukke stiftelsen fra gavefradragsordningen, sier statssekretær Schjerva i dag.

"Karmel-bevegelsens hovedoppgave er å peke på profetienes oppfyllelse i Israel i dag, og rope det ut både i Norden og i Israels land.", skriver organisasjonen om seg selv.

Ga penger til ulovlig bosetting

Finansdepartementet begrunner dagens avgjørelse med at stiftelsen har fortsatt sin praksis med å formidle pengegaver til bosettingene i 2012.

På en tur i regi av Karmel-Instituttet våren 2012 til bosettingen Alonei Shilo, overrakte Karmel-Instituttets styreformann en pengesum til bosettingen.

Departementet legger ikke vekt på at stiftelsen hevder at styreformannen overrakte pengesummen som privatperson på vegne av en privat giver, fordi stiftelsens styreformann og daglig leder må identifiseres med Karmel-Instituttet i denne sammenheng.

Dessuten påpeker departementet at Karmel-Instituttets styreformannl 17. august uttalte til Fædrelandsvennen at han verken har lovet eller kan love å slutte å støtte bosettingene.

Les andre nyheter