– Nordmenn får i seg for mye kreftstoff

Kreftstoffet furan er påvist i barnemat på glass og i babygrøt. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Kreftstoffet furan er påvist i barnemat på glass og i babygrøt. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreftstoffet furan er blitt påvist i flere matvarer, blant annet barnemat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om furan:
  • Et fettløselig stoff som lett fordamper

  • Dannes ved oppvarming av mat

  • Bidrar til å gi maten smak

  • Påvist i en rekke industrielt fremstilte matvarer, blant annet kaffe, hermetikk og forseglede glassvarer som har vært varmebehandlet

  • Lite i frisk frukt og grønt

  • Potensielt kreftframkallende

Kilde: FHI

Andre varer der furan er blitt påvist er i kaffe, hermetikk, glassvarer som hermetiserte grønnsaker og i frokostblandinger. Det går frem i en risikovurdering gjort av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM), publisert av Folkehelseinsituttet torsdag.

Inntaket av furan gir størst grunn til bekymring for spedbarn og små barn, grunnet funn av stoffet i barnegrøt og barnemat på glass.

De minste mest utsatt

– De minste barna er mest utsatt fordi barnemat på glass og barnegrøt er en betydelig del av kostholdet. I og med at furan dannes ved oppvarming av mat, vet vi ikke om hjemmelaget barnemat inneholder mindre furan enn ferdigproduserte matvarer, sier seniorforsker i Folkehelseinstituttet, Trine Husøy, i en pressemelding.

Beregningene som VKM har gjort viser at barnemat på glass er hovedkilden til furan for 6, 12 og 24 måneder gamle barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frokostblandinger er den viktigste kilden for 4-, 9- og 13-åringer, og kaffe for voksne.

Kreftfremkallende hos dyr

Det er registrert økt forekomst av leversvulster hos forsøksdyr som har blitt fóret med furan.

- Stoffet har vist å gi en økning av leverkreft hos rotter og mus. Det er ingen tvil om at stoffet potensielt kan virke kreftfremkallende hos mennesker, sier Husøy til VG Nett.

Dyrestudiene som er gjort på furan er imidlertid ikke optimale og derfor er det vanskelig å si noe konkret om risikoen.

Ikke nytt stoff

- Furan ikke er et nytt stoff. Det har antakeligvis vært i varmebehandlet mat til alle tider, sier Julie Håland, rådgiver i Mattilsynet i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun sier videre at det per i dag er den ferdigproduserte maten man har mest kunnskap om. Mattilsynet er i dialog med næringsmiddelbransjen om problemstillingen. Produsentene ønsker mer kunnskap om hvordan stoffet dannes, men har allerede gjort tiltak for å redusere innholdet av furan i sine produkter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Noen undersøkelser viser at man i varierende grad kan redusere innholdet av furan ved å ta maten ut av emballasjen og røre under oppvarming. Mattilsynets data så langt har ikke bekreftet dette, sier Håland.

– Rapporten viser at barn i ett-årsalderen får i seg mer furan i forhold til kroppsvekten enn større barn og voksne. Helsedirektoratet har noen råd for å begrense inntaket av furan hos spedbarn og småbarn, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.

Helsedirektoratets råd for å begrense inntaket av furan hos spedbarn og småbarn

  1. Hvis mulig, gi spedbarnet morsmelk i hele første leveår, og gjerne lenger, men med tillegg av annen kost fra cirka 6 måneder. Det er grunn til å tro at det er lite furan i morsmelk. Morsmelkerstatning er et godt alternativ for dem som av ulike årsaker ikke kan gi morsmelk. Det er ikke gjort målinger av furan i morsmelkerstatninger i Norge.
  2. Gi barnet jernrik grøt fra cirka 6 måneders alder. Grøt er en viktig kilde til energi (kalorier) og jern, som barn trenger ekstra tilførsel av fra cirka seks måneders alder. Både industrifremstilt og hjemmelaget grøt har lavt innhold av furan. Den største produsenten av barnemat har endret sammensetningen av grøt med frukt slik at innholdet av furan nå er like lavt som i annen grøt.

  3. Gi barnet middagsmat fra cirka 6 måneders alder. Lag gjerne hjemmelaget middag. Det er funnet høyt innhold av furan i middagsmat på glass. Vi vet ikke hvordan nivåene av furan er i hjemmelaget mat, men ved å variere maten, minsker du sjansen for at barnet skal få store mengder furan fra enkeltprodukter.
  4. Varm maten opp skånsomt. Furan fordamper lett. Derfor kan det hjelpe å helle middagsmat på glass over i en kjele og varme forsiktig opp på komfyren mens du rører. Vi vet ikke sikkert hvor mye dette kan redusere innholdet av furan, men The European Safety Authority, EFSA, har konkludert med at man kan redusere innholdet av furan i noen matvarer ved å varme opp maten på denne måten.
  5. Gi barnet flere ulike typer grønnsaker og frukt fra cirka 6 måneders alder. Frisk frukt og grønnsaker inneholder antioksidanter og vitaminer, som trolig kan beskytte mot uheldige stoffer. Det er viktig å lære barn å like frukt og grønnsaker tidlig, men ikke gi så store mengder at det opptar plassen i små mager til mer næringsrik mat som grøt og middag.
  6. Gi gjerne brødmat når barnet kan tygge. Det ser ut til å være lite furan i brød. Bruk grovt brød med tre eller fire mørke felter på Brødskalaen og variert pålegg.

Kilde: Helsedirektoratet.no


Les også: – Ingen helserisiko påvist

Les flere helsesaker her

Tilbake til forsiden