Nytt blikk på Therese-gåten

Vil finne ut hva som skjedde da 9 år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell 3. juli 1988. Kriminologene Helene Andersen Wirum, Nina Valen, Sara Isabell Yefet Øxning og Therese Aasgaard bistår Thereses mor og advokat Fridtjof Feydt i jakten. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter
Vil finne ut hva som skjedde da 9 år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell 3. juli 1988. Kriminologene Helene Andersen Wirum, Nina Valen, Sara Isabell Yefet Øxning og Therese Aasgaard bistår Thereses mor og advokat Fridtjof Feydt i jakten. Foto: Ola Karlsen/ ABC Nyheter

Norsk politi nekter å granske Therese-saken. Nå vil en gruppe nyutdannede kriminologer hjelpe moren. De går gjennom alle dokumenter og avhør i den snart 25 år gamle forsvinningsgåten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fortsatt vet man ikke hva som skjedde da 9 år gamle Therese Johannessen forsvant fra Fjell i Drammen for 25 år siden.

Nå ønsker også en gruppe kriminologer å bidra i jakten på et svar på gåten.

På kontoret til advokat Fridtjof Feydt fingransker de avhørene av hele 1721 personer og gjennomgår fakta nok en gang.

- Vi ønsker å gi mora et svar. Det viktigste er å finne ut hva som skjedde med Therese, sier Nina Valen - en som har fått tilgang til sakens dokumenter av morens advokat etter å ha underskrevet taushetserklæring.

Det var en av de mest omtalte forsvinningssakene i Norge i årene etter 1988 og utløste en massiv politietterforskning.

Etter at svenske Sture Bergwall trakk tilbake sin tilståelse og i fjor også ble frikjent i saken, er det fortsatt uvisst hva som skjedde med 9-åringen.

Interessante funn

Selv om de bare har vært igjennom en liten del av den massive dokumenthaugen, mener kriminologene at de har gjort flere interessante funn.

- Det er så langt 7-8 personer som vi mener er interessante og som bør sjekkes nærmere, sier Helene Andersen Wirum og Sara Isabell Yefet Øxning.

«Therese-saken» engasjerte hele Norge for 25 år siden. Og saken ble nok en gang frisket opp da svenske Thomas Quick i 1998 tilsto å ha bortført og drept Therese.

Politiet sjekket da opp Quicks påstander og brukte enorme ressurser i jakten på bevis som kunne bekrefte tilståelsene. Blant annet ble en liten innsjø tømt for vann da Quick hevdet at kroppen var stykket opp og senket i Ringen-vannet.

Man fant bare små fragmenter som en professor ved rettmedisinsk institutt på Blindern mente var bein fra et ungt menneske. Men svenske eksperter kunne i fjor - i sammenheng med gjenopptagelsen av saken- fastslå at det bare var en forbrent treklump med limrester.

Les også: Etterlyser Therese-bevis

I samtiden ble det gjennomført en enorm politiinnsats. Blant annet ble hele 4145 biler ble undersøkt etter at en rød bil skal ha blitt observert i området Therese forsvant.

Kriminologistudenter arbeider som et av to team med Therese-saken for bistandsadvokat Fridtjof Feydt. Foto: NTB scanpixKriminologistudenter arbeider som et av to team med Therese-saken for bistandsadvokat Fridtjof Feydt. Foto: NTB scanpix

Like før jul leverte Feydt inn en rapport til lagmannsretten hvor han listet opp 11 konkrete tips som burde bli etterforsket.

Og så sendt som onsdag i denne uken kom det inn ytterligere ett tips til hans kontor.

Men 9-åringen er ennå ikke funnet.

Bistandsadvokaten bruker også annen hjelp i jakten etter et svar.

Privatetterforsker Finn Abrahamsen og krimreporter Per Asle Rustad går også igjennom alle dokumentene på nytt, skriver Drammens Tidende.

De tre bruker av sin egen fritid og jobber gratis. De får stadig nye tips og henvendelser i saken.

Bistandsadvokat ble først nektet innsyn i politiets dokumenter, men en dom i lagmannsretten har gitt ham medhold.

Les også: Vil begrave Therese-saken

Men fortsatt har Feydt ikke fått mappen som inneholder det han tror kan gi de mest interessante opplysningene og grunnlag for ytterligere granskning - det såkalte «pakistanersporet».

I årene etter forsvinningene ble det blant annet undersøkt om Therese kan ha blitt bortført til Pakistan av familien til en mann som tror han er Thereses far. Den svenske advokaten Pelle Svensson har fremmet denne teorien.

Dagen etter at Therese forsvant fikk man inn et tips om at to voksne og en liten jente skal ha blitt observert på et fly fra København til Pakistan.

Ingen tidsfrist

Neste sommer er saken foreldet. Men for de private granskerne på advokat Feydt kontor, er dette ingen siste frist.

De ønsker å finne ut hva som har skjedd. Og heller ikke for Thereses mor skal det viktigste være å få straffet en gjerningsmann, men derimot å få et svar på den snart 25 år gamle gåten.

- Vi tilbyr et annet blikk på saken og jakter heller ikke etter feil hos politiet. vi har en annen faglig ballast og en annen innfallsvinkel, sier Sara Isabell Yefet Øxning.

- Små barn skal ikke bli borte og glemt. Therese er borte og har ikke forsvunnet av seg selv - det er de eneste sikre tingene i denne saken, sier Therese Aasgaard.

- Vi er ikke fra politiet og heller ikke advokater, så vi håper noen kan komme med flere tips i saken, sier Nina Valen som understreker at de tar taushetsplikten alvorlig og at eventuelle henvendelser vil bli behandlet deretter.

Personvernpolicy