Vil avvikle førstegangstjenesten

KRITISK: Forsvarsminister Espen Barth Eide er ikke overdrevent begeistret for forskernes konklusjoner. (Arkivfoto: EPA)
KRITISK: Forsvarsminister Espen Barth Eide er ikke overdrevent begeistret for forskernes konklusjoner. (Arkivfoto: EPA)

Forsvarets egne forskere anbefaler en fullstendig omlegging av Forsvaret. Blant annet vil de oppheve førstegangstjenesten, noe som møter motbør både hos forsvarsministeren og forsvarssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i en rapport fra Forsvaret forskningsinstitutt som legges fram neste tirsdag, at instituttets forskere slår fast at Norge i dag mangler bakkestyrker som kan håndtere kriser både i fredstid og i krig, skriver Aftenposten.

I dagens organisering får bare spesialstyrkene og Telemark bataljon godkjentstempel og løsningen forskerne foreslår vil snu opp ned på det Forsvaret Norge har i dag.

De mener Norge må gå over til et rent yrkesforsvar, der førstegangstjenesten forsvinner. Forskerne ønsker blant annet at deltakelsen i Forsvaret skal være fullstendig frivillig og at norsk ungdom som ønsker seg en militær karriere må skrive under en arbeidskontrakt fra dag én.

– Har tatt grep

Forsvarssjef Harald Sunde deler ikke forskernes meninger, og sier de nettopp har tatt betydelige grep for å styrke evnen til innsats, gjennom et fagmilitært råd.

Sunde sier til NTB at han ønsker å bevare verneplikten, og bruke den til de oppgaver hvor verneplikten er særdeles egnet.

– Skal vi gå bort ifra verneplikt og kun ha vervede soldater er jeg redd for at vi får et konjunktur-forsvar, der populistiske trender, tendenser og så videre er det som avgjør hvor mange som faktisk ønsker å delta, sier Sunde til NTB.

– Vernepliktige mannskaper løser en rekke viktige operative oppgaver i dag. Og nettopp denne gode balansen gjennom verneplikt som grunnlag, og førstegangstjeneste gir oss et tidløst grunnlag for et forsvar.

Les også: Slik skal Forsvaret stoppe datahackere

– Et høyrisikoprosjekt

Heller ikke forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) er overdrevent begeistret for forskernes konklusjoner.

– De foreslår en modell som er grunnleggende annerledes enn det jeg oppfatter at det er bred enighet om i norsk politikk, og mellom forsvarssjefen og meg, sier Eide, som er sterkt imot å avvikle førstegangstjenesten.

– Gjennom førstegangstjeneste, der soldatene får vist seg fram, kan du også velge på øverste hylle, og kan unngå uheldige holdninger. Dette gir en vervet hær ingen garanti for. En vervet hær er et høyrisikoprosjekt, sier Eide.

Stortinget vedtok tidligere i år å beholde verneplikten og førstegangstjenesten, men å øke antallet yrkessoldater på bekostning av vernepliktige soldater.

Les også:

Ber Forsvaret tillate samiske plagg

Pizzabakere krever millionerstatning fra Forsvaret

Les flere nyheter

Personvernpolicy