Norsk politi arresterte polakk ved hjelp av Google Translate

Politiet går nye veier for å fengsle kriminelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi pågrep en polakk for litt siden, som valgte å ikke snakke hverken norsk eller engelsk, sier politibetjent Verner Svendsen i Utrykningspolitiet til Politiforum.

Slik er starten på fortellinga om politiets første arrestasjon gjorde ved hjelp av Google Translate på en Ipad. Programmet er et gratis oversettelsesverktøy hvor man kan oversette fra norsk til 64 andre språk.

Les også: Tyver stjal verdens største puslespill

– Slapp tolketelefon

Politiet i Salten forteller til Politiforum at polakken hverken kunne norsk eller england og valgte dermed å bruke Google Translate på Ipaden for å fortelle av han var arrestert.

– Først da skjønte han hva vi hadde forsøkt å fortelle han, sier politibetjenten.

På vei inn ga politimennene rettighetene til den pågrepne via samme verktøy, før de brukte samme metode til å spørre om han ønsket kaffe eller mat.

– Slik ble han fornøyd, og vi sparte oss for en tolketelefon den kvelden, sier Svendsen.

Les også: Her har politiet full oversikt

– Skremt av sakshistorikken

UP gjennomfører for tiden et prøveprosjekt hvor utrykningspolitiet bruker Ipad for å effektivisere arbeidsdagen. Nå kan politiet skrive rapporter mens de er i bilen, og på samme måte slippe å ta kontakt med operasjonssentralen for å få informasjon.

– Når vi kan gjøre søket selv, velger vi å gå lenger, og stille tre spørsmål ekstra fordi vi har tid og mulighet til å stille de tre ekstra spørsmålene. Mens vi før har blitt skremt av sakshistorikken til en person vi har søkt opp inne på stasjonen, kan vi nå søke opp vedkommende langt tidligere, sier til Politiforum.

Les også: Denne utrykningsbilen går i toppen 80 km/t i motbakker

– Gjør oss tryggere

Politibetjenten er fornøyd med prøveprosjektet og håper at Ipaden vil bli et permanent verktøy. Han mener hverdagen som politimann har blitt enklere.

– Dette hjelper oss masse, på veien og ellers. Det gjør det enklere for gode politifolk å gjøre den jobben de skal gjøre, sier han.

– Tilgangen til politisystemene i bilen gjør det tryggere for oss. Vi vet hvem det er vi stopper, før vi stopper dem, fordi vi alltid kan sjekke registreringsnummeret i systemet. Det gjør oss også mye mer offensive når vi når fram til et objekt og skal starte samtalen, forklarer Svendsen.

Ipadene brukes i ti UP-biler, leveres med tastatur, pekepenn og billader. Prisen er halvparten av det UP betaler for PC-ene som svært mange UP-biler er utstyrt med i dag.

Les også: PSTs livvakter kan ikke bruke nødnettet

Les flere nyheter

Personvernpolicy