Bjurstrøm setter ned foten i sykehjemsstreiken

GRIPER INN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (bildet) går inn med tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken. (Foto: NTB scanpix)
GRIPER INN: Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (bildet) går inn med tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken. (Foto: NTB scanpix)

Regjeringen griper inn i konflikten ved de private sykehjemmene med tvungen lønnsnemnd. Det betyr at streiken som har pågått siden 22. august nå er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm innkalte onsdag kveld NHO Service og Fagforbundet til et møte. Der bekreftet hun at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i konflikten.

– Nå har vi kommet dit at Helsetilsynet sier til meg at liv og helse er i fare, sa Bjurstrøm da hun begrunnet avgjørelsen.

Trappet opp

Streiken ved de private sykehjemmene ble trappet opp av Fagforbundet onsdag, slik at til sammen 173 ansatte ved 13 kommersielle sykehjem i Oslo, Bærum, Eidsvoll og Bergen var i streik.

– Det er beklagelig at regjeringen er nødt til å gripe inn med tvungen lønnsnemnd, sier Kjellfrid Blakstad, leder av Fagforbundets delegasjon i forhandlingene med NHO Service.

Hun mener at Fagforbundets streik ikke truer liv og helse, men at det tvert imot er NHO Service og de private, kommersielle eierne av sykehjemmene.

– Bemanningen på disse sykehjemmene er så lav, at det er vanskelig å ta folk ut i en lovlig streik uten at det blir fare for liv og helse, sier Blakstad.

Les også: Mener Helga Pedersen forsøpler debatt

Krangel

NHO Service mente tidligere onsdag at det var kritisk lav bemanning på flere av de streikerammede sykehjemmene, mens Fagforbundet hevdet at de ga dispensasjoner slik at det alltid var en ansatt på jobb.

Det som utløste streiken var kravet om at ansatte ved de private sykehjemmene skal få de samme pensjonsrettighetene, lønns- og arbeidsvilkårene som ansatte i kommunale og ideelle sykehjem.

Les også:

Bjurstrøm ber NAV-kontorer skjerpe seg

Bjurstrøm kritiserer arbeidsgiverne i oljekonflikten

Les flere nyheter

Personvernpolicy