Trodde Jesus var gift

Papyrusfragmentet fra det fjerde århundret, som siterer Jesus idet han viser til en kone. Foto: Scanpix/AP.
Papyrusfragmentet fra det fjerde århundret, som siterer Jesus idet han viser til en kone. Foto: Scanpix/AP.

Papyrusinskripsjon viser at enkelte tidlige kristne mente Jesus var gift.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire ord på et hittil ukjent papyrusfragment er det første beviset på at enkelte tidlige kristne trodde Jesus giftet seg, fortalte Harvard-professor Karen King til den internasjonale kongressen for koptiske studier tirsdag, melder Harvard Gazette.


De fire ordene på fragmented oversettes til «Jesus sa til dem, min kone». Ordene er skrevet på koptisk, språket til egyptiske kristne. De er innskrevet på et papyrusfragment som måler 3,8 cm X 7,6 cm.

- I den hittil ukjente teksten snakker Jesus om sin kone, sier professor Einar Thomassen til ABC Nyheter.

Han var til stede under foredraget og har lest den korte teksten på koptisk.

- Det eneste dette er kilde til er at det fantes noen kristne som mente Jesus var gift.

Selve papyrusfragmentet stammer antakelig fra omkring år 400, mens den opprinnelige greske teksten kan stamme fra omkring år 200.

- Dette kan være en del av et hittil ukjent evangelium, på samme måte som Thomasevangeliet eller Fillipsevangeliet, sier Thomassen.

- Vi var klar over at dette ville skape oppstyr, men forskerne passer veldig på å skille mellom en tekst som bevis for at noen trodde noe i antikken, og en tekst som beviser at Jesus var gift, avslutter professoren.

Første gang

Fragmentet er den første kjente uttalelsen fra antikken der Jesus selv snakker om en kone, melder New York Times.

Det gir ytterligere bevis for at det pågikk en levende diskusjon blant tidlige kristne om hvorvidt Jesus levde i sølibat eller var gift, og hvilken vei hans tilhengere burde velge.

- Fragmentet antyder at noen tidlige kristne hadde en tradisjon som sa at Jesus var gift, sier King til New York Times.

 Harvardprofessor Karen L. King med fragmentet. Foto: Scanpix/AP. Harvardprofessor Karen L. King med fragmentet. Foto: Scanpix/AP.

- Vi kjenner allerede til en kontrovers fra det andre århundret om hvorvidt Jesus var gift, sammen med en debatt om hvorvidt kristne burde gifte seg og ha sex, sier hun.

Les også: Norske prester tror ikke på bibelfortellingene

Selv om fragmentet er bitte lite og i dårlig forfatning mener King det gir spennende innblikk i spørsmål knyttet til familie, disiplene og ekteskap for de opprinnelige kristne.

King tror fragmentet er del av et nylig oppdaget evangelium. Deres analyser av fragmentet vil bli lagt frem i tidsskriftet Harvard Theological Review.

Fragmentet stammer fra en anonym, privat samler som kontaktet King og ba om hjelp til å få det oversatt og analysert.

- Autentisk

Roger Bagnall ved instituttet for studier av den antikke verden i New York mener fragmentet er autentisk, basert på granskinger av papyrusbiten og håndskriften. Ariel Shisha-Halevy, ekspert i koptisk ved det hebraiske universitetet i Jerusalem mener det er autentisk basert på språk og grammatikk. Å endelig fastlå om papyrusbiten er ekte krever videre gransking og tester, særlig av den kjemiske sammensetningen av blekket, melder Harvard Gazette.

Les også: Døperen Johannes kan ha blitt funnet i sarkofag

Fragmentet er antatt å stamme fra Egypt, siden det er skrevet på koptisk. Evangeliet det stammer fra har trolig opprinnelig blitt skrevet på gresk, mener King.

Se også: - Dette er Jesus' spiker

Les flere nyheterPersonvernpolicy