Dansker viser bilder av toppløs Kate

Hertuginne Kates pupper vakte stor oppsikt da det franske magasinet Closer valgte å publisere de i forrige uke. Nå følger danske Se og Hør etter. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
Hertuginne Kates pupper vakte stor oppsikt da det franske magasinet Closer valgte å publisere de i forrige uke. Nå følger danske Se og Hør etter. Foto: REUTERS/Eric Gaillard
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå får også nysgjerrige dansker titte på hertuginne Kates royale frontparti. Det er presseetisk ugreit om de også blir sett i norske bladhyller, mener Norsk Presseforbund.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det danske ukebladet Se og Hør vil nå bli det første nordiske magasinet til å publisere bildene av hertuginne Kate av Cambridge, prins Williams kone, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Bildene ble tatt av en paparazzifotograf 7. september i år, mens paret var på ferie på et slott i Sør-Frankrike. Etter publiseringen har bildene utløst stor debatt om presseetiske regler i flere land.

Les også: Toppløsbilder av Kate er gullgruve for sladreblader

Vil tilfredsstille leserne

Over hele 16 sider vil danskene førstkommende torsdag kunne få meske seg med pikante bilder av kongelig nakenhet.

- Det ligger i Se og Hørs DNA at vi skal underholde og tilfredsstille våre leseres nysgjerrighet, sier ukebladets sjefsredaktør Kim Henningsen og legger til:

- Derfor er det alltid relevant for oss når en hertuginne og kommende dronning av England er toppløs og enda frivillig viser bryster ut mot en offentlig vei, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Vier 38 sider til toppløs Kate

La ned forbud

Det var det franske magasinet Closer som var først uten med bildene av den toppløse hertuginne Kate i forrige uke.

Tirsdag la franske myndigheter ned et forbud for en hver ytterligere offentliggjørelse av bildene, eller videresalg av de.

Ifølge Ritzau har redaktører i Sverige, Finland, Nederland, Belgia, Tyskland, Italia og en rekke andre land også truffet beslutningen om å publisere bildene.

Ansvarlig redaktør i norske Se og Hør, Harald Haave, vil ikke si noe om hvorvidt de også vurderer å gjøre som danskene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I en publisering ligger det en forutsetning om at vi allerede har bildene. Ut over det kommenterer vi aldri upublisert materiale, sier han kort til ABC Nyheter.

- Vil være i strid med god presseskikk

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvoll, sier det ikke er noen tvil om at en publisering av toppløsbildene i Norge vil være i strid med god presseskikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter min oppfattning er det ingen tvil. Det vil være i strid med god presseskikk både etter Vær-Varsom Plakaten og praksis som Pressens Faglige Utvalg har når det gjelder denne typen fotografering, sier Kokkvold til ABC Nyheter.

- De kongelige er de mest offentlige av alle personer, men også de har krav på en privat sfære. Disse bildene er tatt med telelinse inn på et slott som tilhører dronningens nevø hvor de kongelige må få være i fred, sier han.

Ble suspendert etter publisering

Debatten omkring hva som er presseetisk riktig å publisere har rast i flere land den siste uken. I Irland ble redaktøren i Daily Star, Michael O`Kane, suspendert etter at avisen brukte 13 sider på toppløsbildene. Samtidig har eieren av avisen truet med å legge ned Daily Star i kjølvannet av skandalen.

Nå ønsker Irlands justisminister Alan Shatter en gjennomgang av landets regler for beskyttelsen av privatlivet, ifølge Daily Mail. Kokkvold tror det kan komme en lignende debatt i Danmark når danske Se og Hør publiserer toppløsbildene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ser ikke bort fra at denne publiseringen i Danmark kan føre til ytterligere strid.

Han tror ikke norske Se og Hør vil gjøre et lignende stunt.

- Se og Hør ville ha publisert bildene av Kate dersom hun var på en offentlig strand. Men hvis de publiserer disse vil det være i strid med både norske presseetiske normer og hva de selv har sagt tidligere, sier han.

Les også:

Etterforskning av toppløsbildene av Kate i gang

Kate ønsket velkommen av toppløse damer

Will og Kate anmelder toppløsfotograf

Les flere nyheter