Ap vil gi polakker trygd etter polsk prisnivå

Dagens ordninger er urimelige gode, mener Hadia Tajik. Foto: NTB scanpix
Dagens ordninger er urimelige gode, mener Hadia Tajik. Foto: NTB scanpix

Barnetrygd, kontantstøtte og uførepensjon bør følge prisnivået i det landet pengene blir betalt ut, mener Arbeiderpartiet som vil begrense eksporten av norske trygdeytelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagens ordninger er urimelige gode, mener Hadia Tajik som har ledet et utvalg i Arbeiderpartiet som har jobbet med denne saken.

– En av de tingene vi ønsker å gjøre, er å utbetale en del ytelser etter norske regler, men etter det lokale nivået i det landet som ytelsen blir mottatt i. Det betyr for eksempel at hvis man mottar barnetrygd i Polen, vil det være barnetrygd etter norske regler, men etter polsk prisnivå, sier Tajik til NRK.

Hun ser ikke for seg at denne ordningen vil gjelde alderspensjon, så norske pensjonister i for eksempel Spania vil ikke få mindre pensjon dersom ordningen trer i kraft.

Les også: Arbeiderpartiet feiret 125 år

SVs Karin Andersen er skeptisk, og sier at hun ikke synes forslaget høres rettferdig ut og at det ikke vil være så lett å gjennomføre.

Høyres Bent Høie er derimot positiv.

– En del av de ytelsene vi har, er tilpasset kostnadsnivået her i Norge, men med et mye mer integrert arbeidsmarked i Europa, kan disse ordningene bli for gode. Det vil undergrave muligheten til å beholde ordningene hvis for mange tar med seg pengene til andre land, sier han.

Les også: Ap mest fram og Frp i størst fall på ny måling

Småpartiene kan miste store profiler

Les flere nyheter

Personvernpolicy