Etterlyser Therese-bevis

Politimester Christine Fossen vil at norske eksperter også skal granske de små fragmentene som ble funnet i Ørje-skogen. I rettssaken mot Sture Bergwall ble disse presentert som beinrester etter et yngre mennesker. Men etter ny analyse ble dette avvist av svenske eksperter i sammenheng med at Bergwall fikk gjenopptatt Therese-dommen. Foto: NTB scanpix
Politimester Christine Fossen vil at norske eksperter også skal granske de små fragmentene som ble funnet i Ørje-skogen. I rettssaken mot Sture Bergwall ble disse presentert som beinrester etter et yngre mennesker. Men etter ny analyse ble dette avvist av svenske eksperter i sammenheng med at Bergwall fikk gjenopptatt Therese-dommen. Foto: NTB scanpix

Politiet i Drammen vil ha en ny norsk granskning av «beinrestene» som ble funnet i Therese-saken. Svenske eksperter har avvist at det kan være snakk om rester fra et menneske.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er saken:
  • Svenske Sture Ragnar Bergwall, best kjent som Thomas Quick (født 26.april 1950) er dømt for flere mord og lovbrudd.
  • Det spekuleres i om han ikke har begått alle mordene han er dømt for.
  • Alle drapsdommene er basert på Bergwalls egne tilståelser. Ikke vitner eller tekniske bevis.
  • I 1998 ble Sture Ragnar Bergwall dømt for drapet på norske Therese Johannessen (9 år).
  • Thereses mor har aldri trodd det var Bergwall som drepte datteren.
  • I 2008 trakk Bergwall tilbake alle drapstilståelsene. I ettertid har han blitt frikjent for flere drap i Norge og Sverige.

Kilde: Wikipedia.

I mars 2010 avviste svenske eksperter det viktigste fysiske beviset mot Thomas Quick (som nå har tatt tilbake navnet Sture Bergwall) i Therese-saken.

De mente det ikke var rester etter et menneske som politiet hadde funnet etter en befaring i Ørje-skogen, men at det heller kunne være en forbrent klump med tre og lim.

- Dette har stor symbolsk verdi. At man fant beinrestene ble brukt som bevis for at Quick pekte ut korrekt åsted, sa Bergwalls advokat Thomas Olsson da nyheten slo ned.

I rettssaken mot Quick (1998) slo to eksperter fast at dette med stor sannsynlighet handlet om rester fra et yngre menneske.

Det var svært små fragmenter som ble funnet etter en meget omfattende leting. Det største av dem veier 0,36 gram.

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

Dette var også det eneste fysiske beviset som sannsynliggjorde den groteske historien som retten ble presentert - at 9-åringen ble stykket opp og brent i akkurat dette området.

At de nye undersøkelsene konkluderte med det motsatte var viktig for Bergwalls søknad om gjennopptagelse som i fjor førte til frifinnelse av ham.

Vil granske i Norge

Men to og et halvt år etter at de svenske ekspertene avviste beviset, vil også norsk politi se nærmere på materialet igjen - med ny teknologi og for å se etter eventuelle DNA-spor.

Det opplyser politimester Christine Fossen ved Søndre Buskerud politidistrikt (SBPD), til ABC Nyheter.

- Vi har bedt om å få materialet tilbake til Norge fordi det tilhører etterforskingsmaterialet i saken, bekrefter distriktets politiadvokat, Jarle Vist.

I går sa Fossen at man ikke hadde funnet noen nye spor i saken og at den derfor ikke var gjenåpnet. Hun uttrykte også tvil om Bergwall virkelig var uskyldig i saken.

- Vi har bedt om å få dette i retur, senest i desember. Vi vil nå sende en ny forespørsel om dette til Åklagarmyndigheten, sier politiadvokaten.

Överåklågare Mats Åhlund ved Riksenheten för polismål i Malmø - som har hatt ansvaret for de nye granskningene i de såkalte Quick-sakene - bekrefter at de tidligere har fått en henvendelse om materialet.

Han sier at dette først ble feilsendt og at det er grunnen til at det har tatt noe tid å besvare henvendelsen.

- Materialet bør være i Norge mot slutten av uken, sier laboratoriesjef Tore Olsson. Foto. SKL- Materialet bør være i Norge mot slutten av uken, sier laboratoriesjef Tore Olsson. Foto. SKL

Materialet ligger fortsatt hos SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium) i Linköping.

- Det vil bli sendt til Norge i løpet av uken. Jeg regner med at det vil være fremme mot slutten av uken, sier laboratoriesjef Tore Olsson, til ABC Nyheter.

Det var professorene Per Holck og Richard Helmer som i sin tid konkluderte med at det var snakk om menneskebein.

Frifunnet i tre drapssaker

Tidligere har politimester Fossen, nektet å uttale seg om skyldsspørsmålet i saken.

Statsadvokat Lasse Qvigstad ønsker heller ikke å ta opp igjen en av de mest omtalte drapsgåtene i Norge, selv om saken nå ikke har noen gjerningsmann.

Les også: Vil begrave Therese-saken

I fjor ble Sture Bergwall frikjent for dette drapet, på samme måte som han har blitt renvasket for to andre drap han tidligere har tilstått.

- Domstolen ble villedet da dommen fallt, mener Bergwalls advokat Thomas Olsson.

I Sverige har en ny bok - «Fallet Quick - att skapa en seriemördere» - utløst en opphetet debatt om hvordan både helse- og rettsvesenet har blitt lurt opp i stry og de virkelige morderne har gått fri.

Sture Bergwall trakk i samtale med forfatteren Hannes Råstam for fire år siden tilbake alle sine tilståelser. Han sa disse var fremkommet på grunn av rusavhengighet og en særlig form for terapi ved den psykiatriske institusjonen han har vært holdt siden 1991.

I et intervju med ABC Nyheter i 2010 sier Bergwall om at norsk politi burde ha avvist henvendelsen fra Sverige da han tilsto drapet på Therese Johannessen som forsvant fra Drammen i 1988.

- Jeg tilsto jo mer enn tredve drap, fortalte han om perioden hvor han var høy på narkotikaklassifiserte medisiner og terapi.

Les også: Kledd naken for å bli renvasket (bokanmeldelse)

I neste uke er det ventet at Bergwall også vil bli frifunnet i to andre drapssaker som berører Norge - Trine Jensen (1981) og Gry Storvik (1985).

Neste år vil Therese-saken være foreldet i Norge. Morens advokat, Fridtjof Feydt, gjennomgår for tiden politiets utredningsmateriale.

SBPD har allerede på hans henvendelser gjort enkelte nye etterforskningsgrep, men man har ikke funnet grunn til å gjenåpne saken som følge av dette.

Personvernpolicy