Hevder fisker ble drept av skudd fra norsk tankskip

Myndighetene i Jemen har krevd norsk etterforskning etter at en lokal fisker skal ha blitt drept av skudd avfyrt fra et norsk tankskip ved kysten av Jemen i august i fjor. I Norge ble saken henlagt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Episoden fant sted da tankskipet Nordic Fighter, under norsk flagg, var på vei gjennom Rødehavet som del av en russiskledet konvoi der russiske marinestyrker var med som beskyttelse inn i piratutsatte områder, skriver NRK.

En gruppe lokale fiskere møtte tankskipet ved kysten av Jemen, og ifølge fiskerne og Jemens kystvakt ble det så løsnet skudd fra det norske tankskipet. Skuddene traff en 38 år gammel fisker i hodet slik at han døde.

Les også: Fire drept i kamper ved USAs ambassade i Jemen

Myndighetene i Jemen har engasjert seg for å forsøke å stille noen til ansvar, og mener det ikke er tvil om at det norske tankskipet Nordic Fighter var involvert.

Siden hendelsen skjedde i internasjonalt farvann, er hovedregelen at det er landet der skipet er registrert som har ansvaret for en eventuell etterforskning av straffbare forhold.

Rederiet Nordic American Tankers som eier Nordic Fighter, bruker private sikkerhetsfirmaer på sine tankskip i området rundt Somalia. Den russiske marinen benekter alt ansvar for at fiskeren døde.

Les også: Flere blir drept av somaliske pirater

Førstestatsadvokat Siri S. Frigaard forteller at Kripos og statsadvokatene mente det ikke var grunnlag nok til å etterforske forholdet, til tross for at det kunne dreie seg om drap utført fra et norsk skip. Påtalemyndigheten mener likevel at det ikke er noen tvil om at russiske soldater avfyrte skudd fra det norske tankskipet.

– Vi er ikke kjent med at våre skip har vært involvert i situasjoner hvor pirater eller andre har blitt drept, sier administrerende direktør i rederiet, Herbjørn Hansson.

Dette til tross for at Sjøfartsdirektoratet i et eget brev informerte rederiet om anklagene fra Jemen, og at Kripos hadde blitt oversendt informasjon om hendelsen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy