- Virusene forårsaker ikke ME

INGEN LINK: Tidligere forskning knyttet to virus til sykdommen ME, men dette avvises i en ny studie. - Den ballen kan legges død nå, mener Jørgen Jelstad som har skrevet bok om ME.
INGEN LINK: Tidligere forskning knyttet to virus til sykdommen ME, men dette avvises i en ny studie. - Den ballen kan legges død nå, mener Jørgen Jelstad som har skrevet bok om ME.

Ny forskning avviser at to virus man tidligere har knyttet til kronisk utmattelsessyndrom (ME), ikke kan forårsake sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Kronisk utmattelsessyndrom (ME/CFS) har lenge vært en omstridt sykdom, men de seneste årene er sykdommen blitt en rimelig akseptert medisinsk tilstand.

Kronisk utmattelsessyndrom er en tilstand med unormal følelse av energisvikt og utmattelse av mer enn 6 måneders varighet, og som hemmer dagliglivets funksjoner.

Betegnelsen syndrom henspiller på at tilstanden er sammensatt av en rekke ulike symptomer og tegn. Syndromet er ikke ensartet, og det finnes ingen enkeltstående sykdomsmekanisme.

Kilde: NHI.no

I 2009 og 2010 kom det to separate studier som knyttet to virus (XMRV og pMLV) til ME.

Forskningen fikk mye oppmerksomhet og ga håp til mange som er rammet av sykdommen, men siden studiene kom har annen forskning ikke klart å bekrefte resultatene.

På oppdrag fra National Institutes of Health som ønsket å få en klarhet i om det er noen sammenheng eller ikke, gjennomførte forskere ved Columbia University i New York en ny studie.

147 pasienter med ME og 146 friske personer ble undersøkt for å se om de kunne finne spor av virusene. Konklusjonen er klar:

- Vi fant ikke noe spor av infeksjon med virusene. Våre resultater motbeviser at det er en sammenheng mellom disse virusene og sykdommen, sier en av forskerne, Ian Lipkin, i en pressemelding.

Forfatter Jørgen Jelstad, som har skrevet ME-boken «De bortgjemte», er ikke overrasket over konklusjonen i den ferske studien:

- Det har vært mange studier etter den første i 2009 som ikke har funnet en sammenheng med dette viruset. Så det var forventet at de ikke skulle finne sammenheng denne gangen heller, sier han til ABC Nyheter.

- Dette var ikke svaret

Flere av dem som står bak denne nye studien, var også med på forskningen som opprinnelig fant en sammenheng mellom virusene og sykdommen. Dette er et viktig poeng som gir denne nye studien legitimitet, mener forsker Ian Lipkin.

Han får støtte fra Jelstad:

- Denne studien har både med forskerne som i 2009 fant en sammenheng mellom ME og disse virusene, og forskere som senere ikke har klart å finne noen sammenheng. Nøye overvåket av en av verdens fremste forskningsinstitusjoner, har alle nå gjennomført nye forsøk i sine laboratorier, og da har ingen av forskerne klart å finne noen sammenheng mellom disse virusene og sykdommen. Så alle ser nå ut til å være enige om at de originale funnene var feil.

Jelstad tror mange ME-pasienter ble skuffet da virusteorien begynte å rakne:

- At det har vært skuffelse er det ikke noe tvil om. Det var veldig store forhåpninger om at man endelig hadde funnet en løsning, noe som kunne føre til effektiv behandling.

- Det er mange fortvila pasienter som ønsker et svar. Men dette var ikke svaret.

Les også: Knytter virus til ME

- En skamplett i den medisinske historien

Ifølge Jelstad har den store oppmerksomheten rundt virusforskningen vært positiv, selv om det viste seg å være et feilspor:

- Det som er positivt er at det har skapt mye oppmerksomhet rundt sykdommen. Det har skjedd mye de siste to årene, litt på grunn av denne oppmerksomheten, sier han og legger til:

- Jeg var selv på et stort forskningsmøte i New York. Og nå har ledende institusjoner begynt å involverer seg i forskningen. Det er viktig. Med gode forskere og penger vil man gjøre funn og finne ut mer om årsakene til ME.

Han påpeker at forskerne bak studien på verdensledende Columbia University også har sagt at de vil bruke alle pasientprøvene de nå har til videre forskning på ME.

– At slike forskningsmiljøer involverer seg videre, er svært viktig for finne løsningen på ME-gåten, mener han.

Jelstad forteller videre at viktige helseinstitusjoner og ledende forskere har understreket at ME er en svært alvorlig sykdom:

- Det ser ut til at vi endelig er i ferd med å bevege oss bort fra debatten om at dette ikke er en virkelig sykdom.

- Det at mange har hevdet at ME kun sitter mellom øra på pasientene, kommer til å stå tilbake som en skamplett i den medisinske historien, mener han.

Nordmenn i front

- Når dette virussporet er lagt dødt, hvor går veien videre?

- Det pågår blant annet veldig spennende forskning på Haukeland sykehus i Bergen. De tester ut immundempende medikamenter som ser ut til å ha god effekt på en stor andel av pasientene. Hvis deres funn bekreftes i videre studier, vil det være banebrytende funn for denne sykdommen. Flere studier internasjonalt peker også i retning av immunproblematikk, sier Jelstad.

Han tror det er den veien det peker, at ME er immun- og sentralnervesystemrelatert.

- Jeg tror det kommer til å komme flere viktige funn i løpet av et par års tid, og jeg tror forskerne vil nærme seg en løsning på hva som ligger bak sykdommen.

- Forskerne på Haukeland er helt i front på behandlingsforskning på denne sykdommen, og det er stor interesse for funnene deres internasjonalt. Det kan også peke i retning av årsaksmekanismer på sikt. Det er veldig spennende, sier Jørgen Jelstad til ABC Nyheter.

Les mer: Norsk håp for ME-syke

Les også:

Fant forandringer i hjernen hos ME-pasienter

10-åring med ME: - Trodde hun skulle dø

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Personvernpolicy