Romney: Halve USA er arbeidssky trygdemottakere

Mitt Romney har viklet seg inn i en ny mediestorm etter at han på en video kalte halvparten av amerikanerne sosialhjelpsmottakere som ikke betaler skatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Valgkampstaben til president Barack Obama lot ikke anledningen gå fra seg og kastet seg begjærlig over videoen som er lagt ut av det venstreorienterte tidsskriftet Mother Jones.

Se den sjokkerende videoen nederst i saken. ( ABC Nyheter tar ikke ansvar for eksternt innhold)

På videoen som er tatt opp på et møte bak lukkede dører med rike republikanske givere, sier Romney at 47 prosent av amerikanerne stemmer på presidenten uansett.

– Det er 47 prosent som støtter ham, som er avhengig av staten, som ser seg selv som ofre, som tror det er statens oppgave å ta vare på dem, som mener de har rett på helsetjenester, mat, bolig, alt mulig, sier Romney.

– Dette er folk som ikke betaler noen inntektsskatt. Så vårt budskap om lavere skatt er ikke relevant for dem. Jeg kommer aldri til å klare å overtale dem til å ta ansvar for sine egne liv, sier han videre når han skal forklare at disse velgerne får han ikke stemmene til.

– Min oppgave er ikke å bekymre meg for disse folkene. Det jeg må gjøre, er å overbevise de 5-10 prosentene i midten som er uavhengige, sa han.

Les også: Romney droppet valgmøte etter flystyrt

Mitt Romney har få tilhengere i Europa

Tatt opp i skjul

Opprinnelsen til opptaket kan ikke verifiseres av uavhengige kilder. Mother Jones streamer det på sine nettsider, og ansiktene til de tilstedeværende og andre detaljer fra møtestedet er gjort utydelige for ikke å avsløre den som gjorde opptaket i skjul på et møte med donorer tidligere i år.

Kommentarene til Romney er de siste i en lang kjede utsagn som ifølge Demokratene bare er bevis for at han er en mangemillionær som ikke skjønner seg på vanlige mennesker.

– Det er sjokkerende at en kandidat erklærer overfor rike givere at halve USA ser på seg selv som ofre med rett til sosialhjelp. Det er vanskelig å være president når man så foraktfullt bare avskriver halve nasjonen, sier Obamas valgkampleder Jim Messina.

Romney selv angrer ikke. Han sier at kommentarene var dårlig formulert, men han står ved essensen av det han sa, og at det er et budskap han vil fortsette å framføre helt til valget i november.

– Det var ikke så elegant sagt, la meg si det slik, sa en nervøs Romney på en hastig innkalt pressekonferanse i California for å svare på videoen.

Les også: Obama øker ledelsen over Romney

– Kaos i kampanjen

Avsløringen av Romneys kommentarer kommer samtidig som det meldes om kaotiske tilstander i kampanjestaben hans på grunn av de mange feiltrinnene og bommertene i den republikanske valgkampen de siste ukene.

Ryktene om uro i staben skyldes en inngående beskrivelse fra bak scenen i kampanjen som nettsiden Politico sendte ut søndag.

I rapporten heter det at Romneys sjefstrateg Stuart Stevens plutselig ble degradert fra hovedrådgiver til syndebukk for de mange feilene.

Romney lå likt med Obama på meningsmålingene gjennom hele sommeren, men to måneder før valget, etter landsmøtet som skulle gitt ham et hopp opp, ligger han markert bak. I den siste målingen til Reuters er han 5 prosentpoeng bak Obama.

– Ikke elegant

På spørsmål fra en journalist i salen om Romney ikke går tilbake på noen av uttalelsene i videoen, er presidentkandidaten klinkeklar:

- Det var ikke en elegant uttalelse, men jeg står ved den. Jeg svarte direkte på et spørsmål, og jeg kunne nok formulert meg bedre, men i videoen får du verken høre spørsmålet eller hele svaret. Likevel kommer jeg til å stå ved at dagens skattesystem er mer attraktivt for de som ikke bidrar til fellesskapet, sier Romney under en pressekonferanse.

Les også: - Romney har en seriøs sjanse til å vinne dette

Impulsiv

Ifølge Politico har mye av Romneys valgkamp vært preget av at Romney har stolt fullstendig på Stevens som er overdrevent impulsiv og hadde tildelt seg selv tre hovedroller i staben: hovedstrateg, reklamemaker og taleskriver.

Stevens forkastet for eksempel to tidligere versjoner av Romneys tale på landsmøtet i august, der han skulle framstå som menneskelig, men der viktige elementer som en hilsen til soldatene eller henvisning til al-Qaida eller Afghanistan ble glemt.

Romney selv tilbakeviser Politicos rapport om problemer i staben og sier at han har en fabelaktig stab og at det ikke blir noen utskiftninger.

Se også: Her fornærmer Romney halve USA - igjen

Les flere nyheter

Personvernpolicy