20 døde i metanolskandale:Norsk metode hindrer flere metanoldødsfall

FORBUD: Før helgen forbød tsjekkiske myndigheter spritsalg i hele landet. - Myndighetene har en stor jobb å gjøre med å finne og destruere metanolspriten, sier den norske eksperten Knut Erik Hovda. (Foto: NTB scanpix)
FORBUD: Før helgen forbød tsjekkiske myndigheter spritsalg i hele landet. - Myndighetene har en stor jobb å gjøre med å finne og destruere metanolspriten, sier den norske eksperten Knut Erik Hovda. (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Motgift fra Norge og en ny norsk metode for å stille diagnosen metanolforgiftning kan ha reddet liv i metanolrammede Tsjekkia. - Denne gangen hadde vi kompetansen, sier overlege Knut Erik Hovda.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

I Tsjekkia er minst 20 mennesker døde etter at de har drukket metanolholdig sprit. 36 mennesker er alvorlig skadde og behandles på sykehus, ifølge helsemyndighetene i landet.

Krisen brøt ut tidlig i september.

Spriten skal ha vært blandet i vodka og rom, og ha blitt solgt til butikker og barer i tillegg til privatpersoner.

Fredag forrige uke forbød myndighetene salg av sprit med alkoholinnhold på 20 prosent eller mer.

Polen har nå forbudt salg av sprit importert fra Tsjekkia i 30 dager, mens de kontrollerer om spriten er trygg å drikke, ifølge The Wall Street Journal.

22 mennesker skal være anholdt av politiet i tilknytning til saken.

I 2002 begynte det som så langt er den siste store metanolsaken i Norge. Minst 18 mennesker døde etter å ha drukket forgiftet sprit. Før det ble Kristiansand rammet i 1979.

Dette er metanol

Metanol er et giftstoff som kan forårsake alvorlige kompliksjoner og død.

Ubehandlet vil metanolforgiftning kunne gi permanente synsskader, kollaps og koma, ifølge Norsk helseinformatikk.

Den mest kjente skadevirkningen av metanol er at man kan bli blind av å drikke det. Årsaken er skader som oppstår i synsnerven.

Tidlig i forløpet kan pasienten oppleve litt tåkete syn, som etter hvert forverres slik at man mister synet i deler av synsfeltet, og til at man blir helt blind. Denne blindheten kan drives tilbake ved rask og riktig behandling, men ofte er resultatet likevel at man blir varig blind.

Metanol er uten spesiell farge eller lukt, dermed er det ikke mulig for den som drikker drinken å oppdage at en alkoholholdig væske også inneholder metanol.

Så langt har 20 mennesker mistet livet som følge av metanolforgiftning i Tsjekkia. 36 er alvorlig syke og behandles på sykehus, melder tsjekkiske helsemyndigheter.

Forrige uke reiste overlege Knut Erik Hovda fra NBC-senteret ved Oslo universitetssykehus til Tsjekkia med motgiften Fomepizole i bagasjen.

- Vanlig sprit, som de brukte i Tsjekkia, er en god motgift, men langt dårligere enn motgiften jeg hadde med, sier Hovda.

Overlegen forteller at han og NBC-senteret, som jobber med å bekjempe kjemiske, atomiske og biologiske trusler, ble engasjert da en tsjekkisk kollega sendte ute en advarsel på internett om situasjonen som hadde oppstått i landet.

- 22. juli 2011 hadde vi svært stor nytte av det tette internasjonale samarbeidet vi har fått. Vi vet at tiden er knapp i den situasjonen Tsjekkia er i nå, og når vi sitter med kompetansen er det bra at vi kan bidra, sier Hovda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi prøvde å snu oss så fort vi kunne og denne gangen ser det ut til å ha hatt stor nytte.

I Praha ble Hovda møtt av representanter fra helsemyndighetene. Motgiften han hadde med var ikke godkjent for bruk i Tsjekkia, men helseminister Leos Heger sørget for at godkjenningsprosessen som vanligvis tar måneder, var over på få timer.

- Da kunne motgiften brukes og sammen med helsemyndighetene holdt vi informasjonsmøter og opplæring av det akuttmedisinske helsepersonellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovda reiste også til regionen Moravia nordøst i Tsjekkia, der det første dødsfallet fant sted noen dager tidligere.

- Det området er mest affisert og vi møtte lokalt helsepersonell og gikk en tilsvarende runde med informasjon og opplæring der.

- En diagnostisk revolusjon

I tillegg til motgift, tok Hovda med seg en helt ny metode for diagnostikk av metanolforgiftning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Metoden kan per i dag gi svar i løpet av en halvtime ved hjelp av enkle analyseapparat som allerede finnes ved de fleste sykehus.

- En ting er motgift, men det hjelper ikke med god behandling om man ikke kan stille diagnosen raskt.

Den nye metoden har også potensial til å kunne gi svar i løpet av et minutt, ved hjelp av kun vanlige blodsukkermålere:

Den norske overlegen Knut Erik Hovda har fått stor oppmerksomhet i tsjekkia for sin innsats for å forhindre flere metanoldødsfall i krisen som har rammet landet. (Foto: iDNES.cz) Den norske overlegen Knut Erik Hovda har fått stor oppmerksomhet i tsjekkia for sin innsats for å forhindre flere metanoldødsfall i krisen som har rammet landet. (Foto: iDNES.cz)

- Ved å bytte ut et enzym på papirstripsen som brukes av flere typer vanlige blodsukkermålere, kan vi få svar på under ett minutt uten å endre noe ved selve målerene.

- Hvis vi får til det blir det en diagnostisk revolusjon, sier Hovda.

- Hvis vi får utviklet disse papirstripsene blir det så lett å stille en diagnose at vi trolig kan redde tusenvis av mennesker, og ikke minst synliggjøre problemene som ofte rammer de fattigste av de fattige. Men det er lite penger å hente på dette, så vi jobber med å få tak i riktig produsent som vil bli med på å utvikle dette. Det jobber vi intenst med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kanskje blir innsatsen i Tsjekkia et lite springbrett for dette arbeidet.

Les også: Totalforbud mot brennevin i Tsjekkia

Helseministeren takket

Den norske innsatsen har fått mye oppmerksomhet i tsjekkiske medier.

Hovda forteller at han har fått mange positive tilbakemeldinger både fra det offentlige og fra privatpersoner i tsjekkia.

Og forrige onsdag sendte helseminister Heger et brev til sin norske kollega Anne-Grethe Strøm-Erichsen og takket for hjelpen.

Ble solgt i butikker og barer

Ifølge Hovda har tsjekkiske myndigheter en enorm oppgave foran seg når det kommer til å få kontroll på den forgiftede spriten.

Fredag forrige uke la myndighetene ned et forbud mot all sprit med 20 prosent alkohol eller mer.

- Først fant de metanolspriten på mindre kurante flasker. Så dukket den opp på flasker med originalt utseende. Den har også blitt solgt til butikker og barer. Først forbød de sprit fra gateutsalg, så forbød de all salg av alkohol med 20 prosent alkoholinnhold eller mer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det jeg er bekymret for er hva som skjer når folk ikke får tilgang til sprit over lang tid. De kommer til å fortsette å drikke. Myndighetene kan ikke forby sprit over lang tid, det kan få konsekvenser i lengden. Da får man kanskje en ny bølge.

- Samtidig må de finne omfanget av salget av metanolspriten. De må destruere det som er. De har en vanskelig jobb å gjøre, sier Hovda til ABC Nyheter.

Les også: Advarer mot drinker i Sørøst-Asia

Følg ABC Nyheter på Facebook

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter