Helt vanlig å sende nakenbilder til andre

ØKER: Stadig flere tenåringer sender nakenbilder av seg selv, og mottar nakenbilder av andre. Det gjelder både privat, som for eksempel til kjærester, eller til nettsteder der utseendet ditt blir belønnet på en poengskala. (Foto: Skjermdump)
ØKER: Stadig flere tenåringer sender nakenbilder av seg selv, og mottar nakenbilder av andre. Det gjelder både privat, som for eksempel til kjærester, eller til nettsteder der utseendet ditt blir belønnet på en poengskala. (Foto: Skjermdump)

9500 barn i alderen 13–16 år har sendt avkledde bilder, viser ny undersøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om undersøkelsen:

Ca. 2000 barn og unge i alderen 9 til 16 år har svart på spørsmål om sin mediehverdag og sine medieopplevelser i Medietilsynets undersøkelse, som er utført av Sentio Research Norge.

Kun barn over 13 år har svart på spørsmål om seksuelle opplevelser.

(Kilde: Medietilsynets Barn og medier 2012)

For femte gang siden 2003 har Medietilsynet kartlagt barn og unges bruk av nett, mobil og medier generelt.

Undersøkelsen «Barn og medier 2012» som legges frem 19. september avslører at flere tusen barn tidlig i tenårene sender nakenbilder av seg selv til hverandre, skriver Aftenposten. Og økningen er spesielt stor blant guttene.

Hver tyvende har gjort det

Fem prosent av norske barn mellom 13 og 16 år har sendt nakenbilder av seg selv via mobil eller internett det siste året, ifølge Medietilsynet. Det tilsvarer rundt 9.500 norske ungdommer, eller hver tyvende tenåring opp til 16 år.

Det er en økning på én prosent fra 2010 når det gjelder det totale antallet. Antallet gutter som sender nakenbilder har derimot økt fra fire til seks prosent de to siste årene.

I juni skrev ABC Nyheter om en lignende undersøkelse i Texas, USA. Den viste at nesten hver tredje ungdom hadde sendt nakenbilder av seg selv til andre. I den forbindelse uttalte sexolog Elsa Almås at dette er noe som stadig sprer seg også blant norske tenåringer.

– Ungdom har ikke de seksualnegative holdningene som folk i 50-åra har, oppsummerte Almås i en kommentar til ABC Nyheter.

Les også: Norsk blogger (17) fant bilder av seg selv på pornonettsted

– Opptatt av kroppen sin

Stian Lindbøl er prosjektleder for undersøkelsen Medietilsynet har gjennomført. Han beskriver prosentandelen som relativt stabil.

– Det er viktig å huske på at dette ikke bare dreier seg om nakenbilder lagt ut på nettsteder som deiligst.no og penest.no, der ungdom som er opptatt av å få tilbakemelding på kroppen sin legger ut bilder. Dette favner hele gruppen, også de som bare sender nakenbilder til kjæresten, forklarer han til Aftenposten.

Les også: Nettsamfunn for barn flommer over av sexprat

– Tester egne og andres grenser

Hannah Helseth, forfatter av boken «Generasjon Sex», mener tallene viser et ønske blant ungdom om oppmerksomhet og positiv bekreftelse fra andre.

– Noen vil kanskje også teste egne og andres grenser. De ser på dette som en pussig form for frigjøringsprosjekt. Noen tror også at det er forventet av dem, sier Helseth til Aftenposten.

Hun ser flere potensielle problemer med den økende trenden.

– I det man stiller kroppen sin til skue kan man få positive tilbakemeldinger, men samtidig stiller man seg laglig til for hugg, minner Helseth om.

Les også:

Mann tiltalt for å ha presset jenter for nakenbilder

Mobiltyv la offerets nakenbilder ut på Facebook

Ikke bruk nettet som helsesøster

Les flere nyheter

Personvernpolicy