- Eskil Pedersen må gå av

MÅ GÅ: Etterlatte fra Utøya-massakren reagerer kraftig på Eskil Pedersen og AUF sine planer for «nye Utøya». (Foto: NTB scanpix)
MÅ GÅ: Etterlatte fra Utøya-massakren reagerer kraftig på Eskil Pedersen og AUF sine planer for «nye Utøya». (Foto: NTB scanpix)

Trine Aamodt mistet sønnen i Utøya-massakren. Etter at planene for «nye Utøya» ble presentert i går, ber hun AUF-leder Eskil Pedersen gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Eskil Pedersen har nok en gang vist at han ikke holder som leder. Hvem er det han prøver å overbevise når han sier de skal gjenreise Utøya? Planene er helt uakseptable for meg som mamma, sier Trine E. Aamodt til VG.

Sønnen hennes Diderik (19) ble skutt og drept på Utøya 22. juli i fjor, og hun reagerer nå på AUF sine planer.

- Hvis Eskil Pedersen og de andre i AUF-ledelsen tror jeg aksepterer at det skal være allsang, gitarspill og latter der sønnen min døde, bare et par-tre år etter at han og de andre ble drept, så må de tro om igjen.

Bakgrunn: Strid om nye Utøya

- Skjønner at det er vanskelig

AUF-lederen ønsker ikke å kommentere utspillet fra Aamodt. Nestleder Åsmund Aukrust svarer at han har forståelse for at det er ulike meninger om prosjektet.

- Jeg skjønner at dette vanskelig og at det er sterke følelser involvert. Det er det for mange, også for etterlatte som sier det motsatte og vil at Utøya blir tatt i bruk igjen. Det har AUF sagt at vi vil siden 23. juli, sier Aukrust til VG.

Det var flere som reagerte på lanseringen av planene om det nye Utøya fredag. Deriblant Bjørn Ihler som overlevde Utøya-massakren.

– Sjokkert over hvor raskt AUF ønsker å starte byggearbeidet på åstedet for massedrap, slik politikk er umenneskelig, skrev han på Twitter.

Les også: Eskil Pedersen skvises ut fra Stortingsliste

Pedersen må gå

Trine Aamodt tar det et steg lenger, og er klinkende klar på at Eksil Pedersen nå bør trekke seg fra ledervervet.

- Eskil Pedersen sier at AUF skal ha ansvar for å ta beslutninger. Hvilken beslutning var det han tok da han dro fra øya 22. juli? Han viste seg som en uansvarlig leder som forlot alle ungdommene han hadde ansvaret for. Jeg har ikke brukt mye kalorier på ham før nå, men det han presenterte, og måten han presenterte det på, gjør at begeret er fullt. Fra nå av skal jeg vie ham mye oppmerksomhet, sier hun til VG.

Les også: - Dårlig idé med Utøya-turer

- Kan skje i 2014

Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) presenterte fredag formiddag planene om å gjenreise Utøya til en prislapp på 60 millioner kroner.

– Hvis ting skjer raskt, er det en teoretisk mulighet for at første leir kan arrangeres sommeren 2014, men jeg tror ikke det er realistisk. Som vi har sagt hele tiden, er ikke det viktigste at det skjer raskt, men at det skjer riktig, sa AUF-leder Eskil Pedersen etter lanseringen.

AUFs 22. juli-fond har mottatt rundt 40 millioner kroner til planen om «Nye Utøya».

– Vi er svært takknemlige for alle bidrag som gir muligheten til å gjenreise Utøya som et sted der ungdom fortsatt kan møtes til politisk engasjement og diskusjon, skriver AUF på Utøyas nettsted.

Les også:

Pedersen blir æresmedlem

Hedret båtfolket med skulptur ved Utvika

Anonym giver tilbyr 22. juli-minnesmerker


Les flere nyheter

Personvernpolicy