Kreft i prostataSlik behandles prostatakreft

Slik behandles prostatakreft
Slik behandles prostatakreft
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge ligger på verdenstoppen i prostatakreft-statistikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
En blodprøve kan være avgjørende:
  • PSA er en blodprøve som viser eggehvitestoff i blodet, et såkalt prostataspesifikt antigen. Siden midten av 1980-tallet har man brukt målinger av dette stoffet i blodet som et diagnoseverktøy.
  • PSA viser både forstørret prostatakjertel (godartet prostatahyperplasi), prostatitt (betennelse i prostata) og prostatakreft.
  • I PSA-testen finner man mengde eggehvitestoffer som produseres i prostatavevet og som lekker ut i blodet.
  • Hos en 60-åring bør verdien av PSA være under fire, hvilket vil si fire mikrogram pr. liter.
  • Ved forhøyet mengde PSA i blodet, er det viktig å fastslå årsaken. Man foretar en biopsi (vevsprøve) av prostatakjertelen gjennom endetarmen, og deretter sjekker man om denne inneholder kreftceller.

Kilder: Radiumhospitalet, Akershus Universitetsklinikk og Prostatakreftforeningen/prostatakreft.no

Kreft i prostata rammer norske menn hyppigere enn brystkreft rammer norske kvinner. Hele 4000 nordmenn får prostatakreft årlig, og dette plasserer oss på verdenstoppen i prostatakrefttilfeller i forhold til innbyggertallet.

Norge har også prosentvis flest dødsfall av sykdommen. Hele 1200 nordmenn dør årlig av denne kreftformen.

Hvorfor det er slik, vet vi ikke.

Noen tror det henger sammen med kosthold og klima, andre med at man ikke screentester menn i risikogruppen her i landet. Dessuten hevder enkelte at behandlingen ikke er like bra som i andre land, og at det skyldes manglende ressurser.

Les også: Vannlatingsproblemer kan være symptom på kreft i prostata.

– Litt i bakleksa

Den norske urologen Knut Eilert Karlsen ved CuraMedica Spesialistsenter i Sarpsborg mener det en kjensgjerning at Norge ligger litt i bakleksa om vi sammenligner oss med andre land.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange årsaker til dette, blant annet at vi sliter med ressurser og ventetid, sier Karlsen som tidligere jobbet på Radiumhospitalet.

Han mener pasienter som har ressurser til det, nok vil ha stort utbytte av å søke behandling i utlandet. Samtidig er det ingen god situasjon for det norske helsevesenet at man må dra til utlandet for å få den beste behandlingen.

– Vi har kompetanse i Norge, men volumet av operasjoner kan ikke sammenlignes med Martini-Klinik i Hamburg.

For tiden er det to kirurger som opererer med den nye Da Vinci-roboten på Radiumhospitalet, og i snitt behandles 200 pasienter årlig med denne prosedyren. Det sier seg selv at steder som opererer tidobbelt, får en stor fordel, sier urologen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden midten av 1980-tallet har man brukt blodprøveanalysen PSA som et verktøy for å diagnostisere prostatakreft. Det er målinger av eggehvitestoff i blodet, et såkalt prostataspesifikt antigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Scanner kreft med mindre radioaktivitet

UROLOG: Knut Eilert Karlsen © Foto: Privat UROLOG: Knut Eilert Karlsen © Foto: Privat

Mer ekspertise i utlandet

I andre land har man kommet lenger innen prostatabehandling enn i Norge.

Flere kjente og ressurssterke menn har gått ut offentlig og fortalt at de har valgt å la seg behandle andre steder i verden, blant annet i USA og Tyskland. I disse landene finnes topp ekspertise på prostatakreft, nervebesparende kirurgi og diagnostisering. I tillegg benyttes som oftest det beste innen teknologisk utstyr.

Én av Norges fremste prostatakirurger, Bjørn Brennhovd ved Radiumhospitalet, uttalte til Dagens Næringsliv i vinter at han oppfordret menn til å dra til utlandet for å operere seg.

Dette grunnet kortere ventetid, bedre utstyr, god oppfølging og de mest erfarne kirurgene.

Like etter ble en ny tidsriktig robot med navnet Da Vinci gitt i gave til Radiumhospitalet. Roboten kostet 24 millioner kroner og ble finansiert av milliardærene Stein Erik Hagen og John Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kompetansen på Da Vinci-metoden er likevel begrenset i Norge og man finner mer kompetanse på dette i andre land.

Brennhovd uttalte at han ønsket en mer strømlinjeformet behandling, slik de har andre steder i verden, og at ventetiden for pasientene bør bli kortere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Bedre Helse snakker med ham i dag, gir han oss et nyansert bilde av det norske behandlingstilbudet. Han mener allikevel at kompetansen i Norge er bra, men at kapasiteten kunne vært bedre.

Les også: Seks grep som kutter kreftrisikoen

Rutiner som for brystkreft

Studier gir ingen entydige eller opplagte svar, mener Brennhovd.

– Heller ikke har man tilsvarende raske rutiner som ved behandlinger av eksempelvis brystkreft hos kvinner hvor alle rutiner foregår raskt fra undersøkelser til stilt diagnose og behandling. Håpet er at tilsvarende rutiner kan bli gjeldende for menn med prostatakreft – at både ventetiden blir kortere og at man tilrettelegger behandling raskt, sier Brennhovd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik det er nå, er pasienten ofte prisgitt egne valg når det gjelder behandlingsform, og det er forståelig at de kan kjenne seg usikre. Norske sykehus har heller ingen tradisjon for å drive markedsføring, slik de gjør ved flere sykehus ellers i verden. Der legger man resultatene ut på nettet og velger de beste pasienthistoriene, sier kirurg Bjørn Brennhovd.

Les også: Ultralyd oppdaget skjulte kreftsvulster

PROFESSOR: Hartwig Huland ved Martini-Klinik i Hamburg. © Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto PROFESSOR: Hartwig Huland ved Martini-Klinik i Hamburg. © Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Garanti i Tyskland

Professor Hartwig Huland ved Martini-Klinik i Hamburg er kjent med at norske menn befinner seg på verdenstoppen i hyppighet av prostatakreft, men han vet lite om behandlingsprosedyrene og regelverket i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I Tyskland er det vedtatt ved lov at alle menn med prostatakreft skal sikres den beste behandlingen, og at pasientene slipper å vente, forteller han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kommentar til artikkelen sier radiolog Wolfgang Picker ved Aleris Kreftsenter at det største fremskrittet innen prostatakreft de siste årene har skjedd i utredningen av sykdommen.

– MR-diagnostikken har bidratt til en betydelig forbedring av diagnostikk, både som initial utredning og som undersøkelse før behandling eller ved tilbakefall av sykdommen. I den videre utredningen av eventuell spredning er PET-diagnostikken etablert i Norge, sier Picker.

– Vi jobber blant annet mye sammen med Knut Eilert Karlsen fra Curamedica og Radiumhospitalet for å sikre pasientene tilgang til best mulig prostatakreftdiagnostikk. Forbedret diagnostikk bidrar til at flere menn kan bli helbredet av sykdommen. Samtidig er det mulig å unngå unødvendig overbehandling av pasienter som har en "snill" form av sykdommen og som kan skånes for behandlingsbivirkningene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

PET/CT er avansert bildediagnostikk. Benyttes i stor grad til å diagnostisere, beslutte og evaluere behandlingen av kreftpasienter samt til hjernediagnostikk.Behandlingen endres for cirka én av tre kreftpasienter som gjennomgår slik undersøkelse. Kilde: Seksjonsleder Carl Müller, OUS i Dagens Medisin 05/2011.

Les også: Sjekk om du bør sende mannen din til legen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik behandles prostatakreft:

HISTOSCANNING: Histoscanning er en sofistikert ultralydprosedyre der man skaper et tredimensjonalt bilde av prostata. © Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto HISTOSCANNING: Histoscanning er en sofistikert ultralydprosedyre der man skaper et tredimensjonalt bilde av prostata. © Foto: Bjørn Inge Karlsen HM Foto

Kirurgi

Kirurgiske inngrep blir som oftest foretatt når svulsten er begrenset innenfor prostatakjertelen. Operasjonene gir impotens i ca. 70 prosent av tilfellene. Inkontinens er også en vanlig bivirkning.

Robotkirurgi

Operasjon med robot ble utviklet ved Montsouris-hospitalet i Paris hvor man benytter den stemmestyrte roboten AESOP i lapraskopiske operasjoner (lapraskopi vil si at man lager små snitt i huden og fører inn instrumenter og teleskoper i kroppen). Siden år 2000 har mange nordmenn vært gjennom denne behandlingen i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også i USA finnes denne teknologien, og ved Martini-Klinik i Tyskland har man benyttet denne teknologien en god stund.

I Norge benyttes også robotteknikken ved seks sykehus, og fire av robotene er gitt av private. Man har imidlertid ikke opparbeidet like stor kompetanse som spesialistsentrene i andre land. På Radiumhospitalet har man nylig tatt i bruk en ny versjon av robotmaskinen Da Vinci.

Da Vinci-roboten har en finmotorikk og stabilitet som overgår det en menneskehånd kan klare under en slik operasjon. Det er mindre sjanse for at potensnerven blir overskåret og bivirkninger. Man overfører bilder til en skjerm der prostatakjertelen blir forstørret.

Les også: Overlege om HPV-vaksine: - Norge henger etter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hormonterapi

Hormonterapi tilbys dem som ikke kan behandles med kirurgi eller stråleterapi, for eksempel på grunn av spredning. Metoden går ut på å tilføre kroppen antiandrogener som hemmer virkningen av mannlige kjønnshormoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bivirkninger er nedsatt sexlyst, impotens, vektøkning og tap av maskulinitet.

Det skjer stadig noe nytt innen hormonterapi.

I de siste 10 årene har blant annet middelet Bicalutamide vært brukt i behandling av tidlig prostatakreft.

Studier viser at dette halverer risikoen for tilbakefall og spredning til skjelettet.

Det er også utviklet midler som ikke har kastrasjonseffekt og som gjør at mannen ikke mister sin seksuelle lyst, blant annet antiandrogene Casodex, Eulexin, Antadon og Flutamid. De virker gjennom å blokkere testosteronets mulighet til å binde seg til kreftcellene.

Les også:

Slik finner du din biologiske alder

8 tegn på at du har et helseproblem

For høy hvilepuls kan bety hjerteproblemer

Disse yrkene har høyest kreftrisiko

Les flere nyheter