Ny blodig fredag for syrerne

Damaskus ble rammet av minst to bomber fredag. Dettet bildet fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA viser ifølge nyhetsbyrået ødeleggelsene av en bilbombe i hovedstaden. Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix.
Damaskus ble rammet av minst to bomber fredag. Dettet bildet fra det statlige syriske nyhetsbyrået SANA viser ifølge nyhetsbyrået ødeleggelsene av en bilbombe i hovedstaden. Foto: SANA / Reuters / NTB scanpix.

Bombeeksplosjoner, angrep og blodige massakrer: Fredag ble nok en voldelig dag for syrerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Damaskus eksploderte to bomber i rask rekkefølge fredag ettermiddag. Minst fem medlemmer av sikkerhetsstyrkene ble drept og flere såret i den første eksplosjonen, som skjedde like ved en moské, ifølge syrisk fjernsyn.

Samtidig meldte øyenvitner at forstaden Tadamun sør for Damaskus og den palestinske flyktningleiren Yarmuk var under kraftig ild fra regjeringshæren. Regjeringssoldater skal også ha gått inn i byen Babila, der opprørere i Den frie syriske hær har forskanset seg.

Titalls lik

I tillegg fortsetter beskyldningene om massakrer å hagle mot det syriske regimet etter at det er det funnet i alt 45 lik i Zamaka og Qatana, to byer like ved hovedstaden.

Les også: FN-utsending: - Nærmest umulig oppgave i Syria

Blant de drepte er kvinner og barn, opplyste Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) fredag.

Zamalka har vært et kjerneområde for protester mot regimet til president Bashar al-Assad. Opposisjonen anklager regimet for å ha gjennomført en ny massakre etter at 23 lik ble funnet i byen torsdag.

Les også: - August blodigste måned i Syria

Samme dag ble 22 drepte funnet i Qatana, sørøst for hovedstaden, opplyser aktivistene i eksilgruppen SOHR, som er basert i London.

Torturert

Fredag ble det dessuten meldt om funn av 16 drepte menn i Harasta, som også ligger i provinsen Damaskus. Enkelte av mennene ser ut til å ha blitt torturert.

I alt 14 mennesker ble rapportert drept i løpet av fredag morgen i ulike deler av landet. Blant disse var to barn som ble drept i et granatangrep i byen Albu Kamal ved den irakiske grensen, opplyser SOHR.

Trapper opp nødhjelp

Den syriske befolkningens lidelser har fått EU-kommisjonen til å trappe opp nødhjelpen til det borgerkrigsherjede landet. Fredag lovet EU ytterligere 50 millioner euro, eller rundt 370 millioner kroner, i humanitær hjelp til syrere både i Syria og nabolandene.

Les også: Lever i fryktens vold i Damaskus

Det totale nødhjelpsbidraget til sivile syrere fra EU er dermed på over 200 millioner euro, nærmere 1,5 milliarder kroner. Mesteparten av hjelpen kommer direkte fra EU-kommisjonen. I tillegg har de 27 EU-landene bidratt med over 600 millioner kroner. Det betyr at EU står for over halvparten av verdens samlede støtte til sivile syrere.

– Denne tragedien krever en politisk løsning, men i fravær at denne må vi først og fremst være opptatt av å redusere lidelsene til vanlige mennesker, sier EUs kommissær for humanitær bistand, Kristalina Georgieva.

UNHCR meldte samme dag at hjelpen til internt fordrevne i Syria skal mer enn dobles til 244 millioner kroner.

Det er nå registrert 240.000 syriske flyktninger i Libanon, Jordan og Tyrkia. Ifølge SOHR er minst 26.000 mennesker drept i konflikten.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy