Lippestad etterlyser diskusjon om ekstremisme

Forsvarer Geir Lippestad bekreftet fredag ettermiddag at terrordømte Anders Behring Breivik ikke anker dommen fra Oslo tingrett. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix.
Forsvarer Geir Lippestad bekreftet fredag ettermiddag at terrordømte Anders Behring Breivik ikke anker dommen fra Oslo tingrett. Foto: Peder Gjersøe / NTB scanpix.

Advokat Geir Lippestad etterlyste en diskusjon om årsakene til ekstremisme, da han fredag ettermiddag bekreftet at terrordømte Anders Behring Breivik ikke anker dommen fra Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Vi diskuterer nå 22. juli-kommisjonens rapport og tiltak som skal iverksettes, som for eksempel stengning av gater. Det mye mer grunnleggende er å begynne å diskutere hvorfor 22. juli kunne skje, sier Lippestad.

At Grubbegata var åpen var ikke årsaken til 22. juli, spørsmålet er hvordan disse ideene kunne vokse fram, mener Lippestad.

– Hvorfor vokser de fram? Hva skal vi gjøre med det som er kjernen i problemet? Det tror jeg blir en viktig diskusjon framover, og den må vi begynne på, sier Lippestad.

Bekymret

Det bekymrer Lippestad at ekstreme ideologier vokser fram i Europa.

– Norge og hele Europa må diskutere de grunnleggende problemstillingene som fører til ekstremisme. Vi må gjøre noe med det, ellers kommer det snart igjen en svær bombe, enten i Norge eller et av landene i nærheten av oss, sier Lippestad.

Les også: Breivik anker ikke dommen

På spørsmål om det er riktig at Breivik kan kommunisere med meningsfeller i inn- og utland via brev, svarte Lippestad at ytringsfrihet er viktig.

– Men spørsmålet om hvordan vi skal forholde oss til nettsteder der høyreekstrem tankegang og ideologi blir formidlet, er vanskelig. Det viktigste er hvordan vi skal bygge et samfunn som ikke gir grobunn for disse hatideologiene, sier Lippestad.

Avsluttet

Lippestad og forsvarer Vibeke Hein Bæra var begge lettet da de fredag ettermiddag bekreftet at Breivik ikke anker dommen.

– Breivik er veldig tydelig på at han ikke vil anke. Det er ingen tvil om at 22. juli-rettssaken er slutt i dag, sier Geir Lippestad.

Les også: Forfatter mener Breivik-spor bør etterforskes mer

Dommen blir dermed rettskraftig fra midnatt fredag kveld.

– Vi er lettet. Vi mener det ble en god dom, en riktig dom, og det er veldig godt å vite at det nå er slutt. Dette oppdraget er avsluttet nå, sier Lippestad.

– Lært mye

– Jeg er stolt av Norge, og måten Norge har løst dette på, sier Lippestad.

Han sier at han har lært mye mens han har vært Breiviks forsvarer.

– Jeg har lært mye av de menneskene jeg har møtt under denne rettssaken, lært mye om Norge, om hvordan vi tenker i Norge, og at vi er litt annerledes her på berget enn veldig mange andre steder, mener Lippestad.

– Det var veldig spesielt å møte utenlandsk presse, både rett etter 22. juli i fjor, og også under rettssaken. De var undrende til at vi ikke hadde slått Breivik, at han møtte opp i dress istedenfor oransje uniform, at aktor hilste på ham, og at han satt ved siden av oss og ikke i bur, sier han.

Breivik ble i Oslo tingrett 24. august dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Forvaringsdommen kan forlenges med inntil fem år av gangen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy