Breivik anker ikke dommen

Terrordømte Anders Behring Breivik anker ikke dommen mot seg. Foto: Reuters/Scanpix
Terrordømte Anders Behring Breivik anker ikke dommen mot seg. Foto: Reuters/Scanpix

Forsvarer Geir Lippestad bekreftet fredag ettermiddag at terrordømte Anders Behring Breivik ikke anker dommen fra Oslo tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Breivik er veldig tydelig på at han ikke vil anke. Det er ingen tvil om at 22. juli-rettssaken er slutt i dag, sier Geir Lippestad.

Lippestad og forsvarer Vibeke Hein Bæra møtte fredag terrordømte Anders Behring Breivik i Skien fengsel for å snakke om ankespørsmålet og bekreftet etter møtet at Breivik ikke vil anke dommen.

Dommen blir dermed rettskraftig fra midnatt fredag kveld.

Lettet

– Vi er lettet. Vi mener det ble en god dom, en riktig dom, og det er veldig godt å vite at det nå er slutt, sier Lippestad.

Les også: – Ingen grunn til å frykte anke

Breivik sa under møtet at han er fornøyd med jobben forsvarerne har gjort.

– For oss er ikke det avgjørende, men en av målsettingene er jo å ivareta hans interesser, så det er jo viktig for oss, sier Lippestad.

– Det er klart at en sak som har krevd så mye av oss, og ikke minst av hele Norge, har vært krevende. Det er godt å gå ut i dag å kjenne at oppdraget er over, og at vi i alle fall har gjort det vi har kunnet, sier Bæra.

– Lært mye

Lippestad sier at han har lært mye av å være Breiviks forsvarer.

– Jeg har lært mye av de menneskene jeg har møtt under denne rettssaken. Jeg har lært mye om Norge, om hvordan vi tenker i Norge, og lært at vi er litt annerledes her på berget enn veldig mange andre steder, sier Lippestad.

Les også: Forfatter mener Breivik-spor bør etterforskes mer

– Det var veldig spesielt å møte utenlandsk presse, både rett etter 22. juli i fjor, og også under rettssaken. De var undrende til at vi ikke hadde slått Breivik, at han møtte opp i dress istedenfor oransje uniform, at aktor hilste på ham, og at han satt ved siden av oss og ikke i bur, sier Lippestad.

Breivik ble i Oslo tingrett 24. august dømt til 21 års forvaring med en minstetid på ti år. Forvaringsdommen kan forlenges med inntil fem år av gangen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy