Strid om nye Utøya

Nye Utøya sett fra landsiden/Utvika (Foto: Illustration by Mir AS, Architecture by Fantastic Norway AS)

Allerede i 2014 kan AUF være tilbake på Utøya. Det er det delte meninger om.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Orker ikke ta telefonen, sjokkert over hvor raskt AUF ønsker å starte byggearbeidet på åstedet for massedrap, slik politikk er umenneskelig, skriver Bjørn Ihler som overlevde Utøya-massakren på Twitter.

Han får støtte av Trine Aamodt som mistet sønnen Diderik (19) på Utøya 22. juli i fjor.

– Den øya bør fredes. Man kan ikke trampe på 69 menneskers grav, sier hun til Dagbladet.no.

- Kan skje i 2014

Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) presenterte fredag formiddag planene om å gjenreise Utøya til en prislapp på 60 millioner kroner.

– Hvis ting skjer raskt, er det en teoretisk mulighet for at første leir kan arrangeres sommeren 2014, men jeg tror ikke det er realistisk. Som vi har sagt hele tiden, er ikke det viktigste at det skjer raskt, men at det skjer riktig, sier AUF-leder Eskil Pedersen.

AUFs 22. juli-fond har mottatt rundt 40 millioner kroner til planen om «Nye Utøya».

– Vi er svært takknemlige for alle bidrag som gir muligheten til å gjenreise Utøya som et sted der ungdom fortsatt kan møtes til politisk engasjement og diskusjon, skriver AUF på Utøyas nettsted.

Støttegruppas leder, Trond Henry Blattmann, sier at de setter veldig pris på at AUF har vektlagt minneaspektet, og sagt at 22. juli blir en minnedag og ikke en leirdag.

– Dette er AUFs øy, og Landssyret har fattet sin beslutning. Så skal planene gå gjennom en reguleringsprosess. Der vil jo berørte som har meninger om planene kunne legge inn sine tanker om det, sier Blattmann.

Les også: - Dårlig idé med Utøya-turer

- Har forsøkt å ta hensyn

Pedersen sier AUF vet at meningene er delte om Utøya skal tas tilbake, og at flere etterlatte ikke ønsker det.

– Vi har forsøkt å ta hensyn i så stor grad som mulig, men vi mener det er bedre at øya blir et sted som blir tatt vare på og hvor det er aktiviteter enn at øya blir lagt øde og gror igjen.

Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli er i dialog med AUF om planene om minnesmerke på Utøya.

– Vi er i dialog med AUF om planene om minnesmerke på Utøya og synes de ser veldig fine ut, sier Blattmann til NTB.

Les også: Foreslår 22. juli-minnesmerke i Slottsparken

Eget minnested

AUFs «Nye Utøya»-prosjekt vil blant annet inneholde et eget minnested for å hedre ofrene etter terrorangrepet 22. juli i fjor. I tillegg er følgende planer en del av prosjektet:

  • Nye hovedbygg (”Torget”) med konferanseområde, møterom, spisesal, kjøkkenfasiliteter, svalganger, basarområde og klokketårn.
  • Nye brygger, utbedring av adkomstvei på landsida og oppgradering av nåværende infrastruktur (herunder universell utforming og oppgradering av Kjærlighetsstien).
  • Oppgradering av aktivitetsområder (ny badestrand i ”Grisebukta”, oppgradering av fotball- og volleyballbane, drenering på teltplass, ladestasjoner, belysning med mer).
  • Flere innendørs overnattingsplasser, enten i rehabilitert låve eller som forlengelse av det nye hovedbygget (”Torget”)
  • Opprustning av eksisterende bygningsmasse (hovedhus/”informasjonen”, sanitærbygg og stabbur).
  • Ny utescene for konserter og kulturarrangementer.

Nytt hovedbygg

Et nytt hovedbygg skal få konferanseområde, møterom, spisesal, kjøkkenfasiliteter, svalganger, basarområde og klokketårn, og det skal bygges nye brygger. Atkomstveien på landsiden skal utbedres, og det skal også den nåværende infrastrukturen på øya.

Planene innebærer oppgradering av aktivitetsområder, blant annet ny badestrand, oppgradering av fotball- og volleyballbaner, drenering på teltplass, ladestasjoner og belysning.

Antall overnattingsplasser innendørs skal utvides, og den eksisterende bygningsmassen skal rustes opp. I tillegg innebærer planene en ny utescene for konserter og kulturarrangementer.

Les også:

Hedret båtfolket med skulptur ved Utvika

Anonym giver tilbyr 22. juli-minnesmerker

Les flere nyheter her

Personvernpolicy