Frp får størst andel av inntektene sine fra staten

I 2011 kom 90,2 prosent av inntektene til Fremskrittspartiet, her representert av generalsekretær Finn Egil Holm og partileder Siv Jensen, fra det offentlige - det aller meste fra staten. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)
I 2011 kom 90,2 prosent av inntektene til Fremskrittspartiet, her representert av generalsekretær Finn Egil Holm og partileder Siv Jensen, fra det offentlige - det aller meste fra staten. (Foto: Berit Roald / NTB scanpix)

De politiske partiene fikk 68 prosent av sine inntekter fra det offentlige i 2011. Offentlig støtte utgjorde minst andel av inntektene for Krf og Ap, og størst andel av Frps.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer frem i ny statistikk fra Statistisk sentralbyrå som ble lagt fra torsdag.

I 2011 kom 90,2 prosent av inntektene til Fremskrittspartiet fra det offentlige - representert ved staten, fylkeskommunene og kommunene, skriver Aftenposten.

Totalt 75,6 millioner kroner av Fremskrittspartiets samlede inntekter på 83,9 millioner, kom fra offentlig støtte - det aller meste fra staten (69,5 millioner kroner).

Til sammenligning fikk Kristelig Folkeparti 59,3 prosent av sine inntekter fra det offentlige, mens de som er nærmest Frp i offentlig avhengighet, Senterpartiet, fikk 68,4 prosent fra det offentlige.

Klikk på bildet for større versjon. (Kilde: SSB)Klikk på bildet for større versjon. (Kilde: SSB)

Det er bare drøye tre måneder siden Frp kom med et utspill om at de ville bremse statsstøtten til frivillige bistandsorganisasjoner til 50 prosent.

Generalsekretær Finn Egil Holm i Fremskrittspartiet synes at partiet hans får for mye penger fra staten.

- Generelt er støtten til politiske partier for høy. Og det er derfor vi har foreslått å kutte den offentlige partistøtten med 30 millioner kroner. Den høye støtten bidrar også til den private finansieringen er for lav, sier han til Aftenposten.

131 millioner til Ap

Tallene fra SSB viser at det likevel er Arbeiderpartiet og Høyre som får mest støtte i kroner og øre, fordi partistøtten blir beregnet ut fra valgresultatene.

Partistøtten for kommune- og fylkestingspartier ble i 2011 beregnet ut fra lokalvalgresultatet i 2007. For hovedorganisasjonene ble partistøtten beregnet ut fra resultatet i stortingsvalget i 2009. Arbeiderpartiet mottok mest offentlig støtte i 2011, med 131 millioner kroner, fulgt av Høyre, med 81 millioner.

Offentlig støtte utgjorde 61,9 prosent av de totale inntektene til Ap og 68,2 prosent av inntektene til Høyre.

Les også:

FrP-Siv stadig sikrere på regjeringsskifte

FrP krever frihetsreform

Siv Jensen drømmer om småbruk

Les flere nyheter her

Personvernpolicy