Funn av farlig bakterie i norske brunsnegler

Veterinærinstituttet råder folk som plukker store mengder brunsnegler å bruke hansker etter funn av farlig bakterie. Foto: Wikipedia.
Veterinærinstituttet råder folk som plukker store mengder brunsnegler å bruke hansker etter funn av farlig bakterie. Foto: Wikipedia.

Veterinærinstituttet har påvist listeriabakterier på norske brunsnegler. Bakteriene er farlige for både mennesker og dyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang slike bakterier er funnet på brunsnegler i Norge, melder Bergens Tidende.

Bakterien heter Listeria monocytogenes, og ble først funnet i Horten. Bakterien kan blant annet forårsake aborter hos dyr og mennesker.

– Vi vet ennå ikke nivået. Bakteriene er farlige både for folk og for dyr, men det er snakk om hvilket nivå det er. Spesielt utsatt er gravide og folk med redusert immunforsvar, sier veterinær Stine Gismervik.

Les også: Bevilger millioner til snegle-kamp

Veterinærinstituttet råder folk som plukker store mengder brunsnegler å bruke hansker fram til de vet mer om bakterien.

På grunn av usikkerheten rundt utbredelsen, trenger Veterinærinstituttet plukkede, levende snegler, slik at de kan undersøke mengden listeriabakterier i sneglene.

De ønsker derfor at folk sender en epost med sin egen adresse, slik at Veterinærinstituttet kan sende en ferdig frankert boks som man kan sende plukkede brunsnegler tilbake til instituttet i.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy