Mange barn druknet i båtulykke utenfor Tyrkia

En liten jente hentes opp i en redningsbåt etter forliset utenfor den tyrkiske vestkysten torsdag. Minst 60 båtflyktninger var torsdag ettermiddag bekreftet omkommet etter at en båt med over 100 mennesker om bord kantret. Flere enn halvparten av dødsofrene var barn. Både Foto: Safak Yel / Reuters / NTB scanpix.
En liten jente hentes opp i en redningsbåt etter forliset utenfor den tyrkiske vestkysten torsdag. Minst 60 båtflyktninger var torsdag ettermiddag bekreftet omkommet etter at en båt med over 100 mennesker om bord kantret. Flere enn halvparten av dødsofrene var barn. Både Foto: Safak Yel / Reuters / NTB scanpix.

Flere enn halvparten av båtflyktningene som torsdag druknet utenfor Tyrkia, var barn. Minst 60 mennesker omkom da båten deres sank bare 50 meter fra land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tre av dødsofrene var spedbarn, sier guvernør Tahsin Kurtbeyoglu i kystdistriktet Menderez i Izmirprovinsen.

Årsaken til forliset var trolig at den 15 meter lange båten hadde altfor mange folk om bord. Det skal ha vært over 100 mennesker i farkosten.

Ifølge det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia var de fleste av disse palestinere, men det skal også ha vært syrere og irakere blant dem. Båtflyktningene ville ta seg til Europa, med Storbritannia som endelig mål, opplyser tyrkisk politi etter å ha avhørt overlevende.

Fortsatt leting

Ifølge guvernør Kurtbeyoglu var det sent torsdag ettermiddag ikke tegn til flere døde i båtvraket eller vannet, og han trodde derfor ikke at dødstallet ville stige ytterligere. Letearbeidet fortsatte likevel utover kvelden.

Båten la ut fra Ahmetbeyli på vestkysten av Tyrkia, nær flere greske øyer, men gikk på grunn kort tid etter. Mange av passasjerene skal ha vært låst inne under dekk, og kapteinen og hans nestkommanderende er begge blitt pågrepet etter at de ble reddet opp av vannet.

De overlevende har forklart at menneskesmuglere hadde lovet å få dem til Hellas, og dermed inn i EU, skriver nyhetsbyrået DPA. Transporter av denne typen er ofte organisert av mafiagrupper som forlanger tusener av euro i betaling, tilføyer byrået.

Til fots

Tyrkia har lenge vært mellomstasjon for ulovlige innvandrere på vei til Europa. Mange av disse menneskene forsøker å ta seg fram til fots til EU-land som Hellas eller Bulgaria, og Hellas har styrket sin grensekontroll for å stanse den ulovlige innvandringen.

Fra de forholdsvis fattige landene sør og sørøst i Europa går ferden videre mot nord og nordvest, og det endelige målet er mange ganger Storbritannia. En viktig årsak til dette kan være at engelsk er det eneste fremmedspråket flyktningene til en viss grad behersker.

Båtferdene som utgjør første etappe på reisen, er ofte livsfarlige: I august i fjor kom en båt med afrikanske flyktninger til den italienske øya Lampedusa, der myndighetene fant likene av 25 unge menn under dekk.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy