54 tilfeller av narkolepsi hos barn etter vaksinering

NEGATIVE EFFEKTER: Narkolepsi er en alvorlig og sjelden søvnlidelse, som gir dårlig nattesøvn og økt søvnighet på dagtid. I tillegg utvikler mange anfall med plutselig kreftsvekkelse i kroppen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
NEGATIVE EFFEKTER: Narkolepsi er en alvorlig og sjelden søvnlidelse, som gir dårlig nattesøvn og økt søvnighet på dagtid. I tillegg utvikler mange anfall med plutselig kreftsvekkelse i kroppen. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Hittil er det påvist 54 tilfeller av narkolepsi hos barn og ungdom som ble vaksinert mot svineinfluensa. Nå vil Folkehelseinstituttet studere sammenhengen mellom vaksinen og den alvorlige søvnsykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om narkolepsi

Narkolepsi er en søvnforstyrrelse med dårlig nattesøvn og økt søvnighet på dagtid. Dessuten typiske anfall med unormal/sterk søvntrang.

I tillegg utvikler mange anfall med plutselig kraftsvekkelse i kroppen (katapleksi) utløst av emosjonelle påvirkninger som stress, glede, sinne o.l.

Sykdommen diagnostiseres hyppigst hos personer i alderen 15-30 år, men mange pasienter har hatt symptomer i flere år før diagnosen stilles.

Barn med narkolepsi har som følge av trøttheten læringsvansker og psykososiale problemer, noe som i hvert fall til en viss grad kan avhjelpes med psykososiale tiltak og medisinsk behandling.

Kilde: NHI.no

Høsten 2009 satte norske helsemyndigheter i gang massevaksinasjon mot svineinfluensa. Vaksinen Pandemrix ble gitt til 2,2 millioner nordmenn i løpet av høsten og vinteren.

En studie som ble publisert i 2011, viste at barns risiko for å få narkolepsi er ni ganger høyere hos dem som har fått vaksine mot svineinfluensa, enn hos dem som ikke er vaksinert.

Nasjonalt kompetansesenter for ADHD, Tourettes syndrom og narkolepsi har samlet inn opplysninger om barn og unge som har utviklet søvnsykdommen narkolepsi etter pandemien.

På en konferanse om søvnsykdommer i Paris torsdag la overlege Mona Skard Heier fra kompetansesenteret frem foreløpige tall på barn og unge som har fått diagnosen narkolepsi fra og med høsten 2009, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Tallene viser hittil 54 tilfeller av narkolepsi hos vaksinerte barn og ungdom i Norge etter pandemien.

42 av disse hadde debut av symptomer i 2010. Halvparten av pasientene fikk symptomer på søvnsykdom innen 12 uker etter at de ble vaksinert.

Det tar nå lang tid å få en sikker diagnose på grunn av mangel på søvnlaboratorier og et lite fagmiljø.

Les også: -H1N1-vaksinen gir risiko for narkolepsi hos barn

Meget sjelden hos barn

Narkolepsi hos barn er meget sjelden og svært få søvneksperter og barneleger har erfaring med barn som narkolepsipasienter, ifølge Folkehelseinstituttet.

Nå vil instituttet følge utviklingen i lengre tid fremover, både blant vaksinerte og uvaksinerte.

«Folkehelseinstituttet har tatt initiativ til en studie der vi følger forekomsten av narkolepsi blant vaksinerte og uvaksinerte i hele den norske befolkningen ved hjelp av landsdekkende helseregistre. Det vil ta tid før vi har et sikrere tallgrunnlag for å beregne hvor sterk sammenhengen er mellom pandemivaksinasjon og narkolepsi», skriver instituttet på sine nettsider.

Tidligere i år ble det også opprettet et eget nasjonalt oppfølgingsprosjekt for unge mennesker som er rammet av den alvorlige søvnsykdommen.

Les saken: Skal få ekstra oppfølging etter omstridt vaksinering

Les også:

- Ti nye barn narkolepsi-rammet

Her er WHOs hemmelige pandemirådgivere

- Troverdigheten ligger i grus

Mener faren ved svineinfluensa ble overdrevet

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter

Personvernpolicy