Vil forene muslimer på sosialt nettverk

VIL FORENE: Målsetningen til Salamworld.com er å overvinne politiske, kulturelle og språklige barrierer mellom verdens muslimer. (Arkivfoto: AFP)
VIL FORENE: Målsetningen til Salamworld.com er å overvinne politiske, kulturelle og språklige barrierer mellom verdens muslimer. (Arkivfoto: AFP)

Et religiøst, Facebook-lignende nettverk er på trappene. Målet er å knytte sammen muslimer på tvers av landegrenser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og lanseringen er like rundt hjørnet, melder nyhetsbyrået Reuters. I november ser Salamworld etter planen dagens lys, og på nettsidene fortelles det kort om tankegangen bak det sosiale nettverket.

Der står det at målsetningen er å overvinne politiske, kulturelle og språklige barrierer samt forene muslimer i et virtuelt, verdensomspennende fellesskap.

Nyhetskanalen ANC har tidligere lansert Salamworld som «den islamske rivalen» til Facebook.

Minner om Facebook

Og det er det flere årsaker til. Rent utseendemessig kan Salamworld minne en hel del om Facebook, med blå og hvit som hovedfarger.

Hver enkelt bruker får også sin egen «vegg» hvor det er mulig å dele bilder og nyheter, i tillegg til at man kan sende beskjeder seg imellom.

Men der stopper også likhetene. Det betyr nulltoleranse mot pornografi og gambling, lettkledde reklamer og festbilder der det konsumeres alkohol.

Tanken er at Salamworld skal være et frirom for muslimer som ønsker å diskutere alt fra religion, til å utveksle mattips, skriver ANC.

Les også: «Muslimhateren» legger seg flat

Mener de har knekt koden

Det er riktignok ikke første gang det har blitt forsøkt å lansere en muslimsk Facebook-variant. Problemet har ofte vært at disse har appellert mest til regioner, og ikke muslimer i sin helhet, skriver BBC.

Skaperne bak Salamworld mener imidlertid de har knekt koden med sitt konsept, slik at muslimer med ulike fortolkninger av Islam kan samles på samme nettverk.

Gjennom et filter kan myndighetene i det enkelte land sette opp innholdsmessige retningslinjer for det sosiale nettverket for sine innbyggere.

Det betyr for eksempel at bilder av muslimske kvinner uten hijab vil være akseptabelt for brukere i sekulære land som Tyrkia, men uakseptabelt i et land som Saudi-Arabia.

Les også: Mange tror fortsatt Obama er muslim

50 millioner brukere

For øyeblikket pågår en testfase der 1.000 muslimer fra Bosnia og Hercegovina, Tyrkia, Egypt og Indonesia deltar, opplyser Salamworld på sine nettsider.

Eierne bak konseptet avslører også at de har som målsetning å nå 50 millioner muslimske internettbrukere innen en periode på tre år.

Et av verktøyene Salamworld håper skal bidra til det er en knapp som skal kunne oversette de ulike språkene til den enkeltes morsmål. På den måten skal muslimer lettere kunne kommunisere på tvers av språklige, såvel som geografiske, barrierer.

Les også:

Frp-politiker: «Eg hatar Islam og muslimar»

Muslimsk organisasjon trykker Muhammed-karikatur


Les flere nyheter

Personvernpolicy