Senterpartiet vil ha fri ulvejakt

FREDLØS? Senterpartiet ønsker ikke lenger at ulven skal være et fredet dyr i norsk natur og åpner for fri jakt. Foto: Colourbox.com
FREDLØS? Senterpartiet ønsker ikke lenger at ulven skal være et fredet dyr i norsk natur og åpner for fri jakt. Foto: Colourbox.com

Programkomiteen i Senterpartiet foreslår at det skal bli lovlig med fri jakt på ulv i Norge. Ulven har vært fredet i Norge siden 1973. Forslaget møter kraftig motbør fra miljøorganisasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Forslaget er i strid med naturmangfoldloven og med Stortingets rovdyrforlik, som også Senterpartiet var med på. Dette er en skivebom, sier Silje Lundberg, leder i Natur og Ungdom.

Det er i forbindelse med arbeidet med nytt program foran neste års stortingsvalg at nestleder Trygve Slagsvold Vedum, som også er leder av programkomiteen, kaster inn en brannfakkel i rovdyrdebatten, skriver Nationen.

Les også: Ny fellingstillatelse på ulv etter nye angrep på sau

– Ingen egen ulvestamme

– Det finnes ikke en særegen norsk-svensk ulvestamme. Ulvene i Norge tilhører den finsk-russiske ulvestammen, og en enstemmig programkomité mener derfor at Norge ikke er forpliktet til å ta vare på denne stammen, sier Vedum.

Han sidestiller norske ulver med mårhund og villsvin.

– Ingen arbeider for å opprette egne stammer av mårhund og villsvin i Norge, tvert imot er de uønsket i den norske naturen. Det bør også den finsk-russiske ulvestammen være, mener Vedum.

Snaut 30 ulver

Tall fra Rovdata anslår antallet ulver i Norge til i underkant av 30. Ifølge en internasjonal forskerrapport må det være rundt 500 ulver for at stammen skal være levedyktig, noe Vedum sier ikke er ønskelig.

Les også: Ulv til angrep på hund ved husvegg

Han mener pengene som brukes på å opprettholde de 30 ulvene som er i Norge i dag, kan brukes på en mer fornuftig måte i miljø- og naturforvaltningen.

Forslaget fra Senterpartiets programkomité bryter med rovdyrforliket og spesielt med regjeringspartner SVs politikk.

– Hører hjemme

– Rovvilt er og blir en naturlig del av norsk natur, og dyrene har sin plass i økosystemet, sier Silje Lundberg.

– Samtidig er det ingen tvil om at rovdyr og bruk av utmarksbeite kan komme i konflikt. Det må derfor finnes gode forebyggende tiltak slik at Norge både kan ha rovdyr og utmarksbeite, sier hun.

Lundberg viser til tall fra Statens naturoppsyn, som viser en stor nedgang i tallet på sauer som er drept av ulv de siste årene.

– At Senterpartiet nå går for en politikk hvor vi skal utrydde arter når vi føler for det, synes jeg er svært bekymringsvekkende. Jeg ber derfor Trygve Slagsvold Vedum legge bort rifla og drømmen om å skyte all norsk ulv. Ulv og rovdyr hører hjemme i norsk natur, sier Lundberg.

Les også:

Dyrepasser drept av ulv i svensk dyrepark

Flere av alfadyrene i ulveflokkene er forsvunnet

Lusker rundt på Nesodden


Les flere nyheter

Personvernpolicy