Clinton:

– Obama reddet økonomien

Tidligere president Bill Clinton sier han er overbevist om at Barack Obama har reddet USAs økonomi. Obama kom selv på scenen da Clinton hadde holdt sin tale til Demokratenes landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Det demokratiske partiet i USA:

* Grunnlagt i 1828

* Partisymbol: Esel

* Har historisk hentet sin støtte fra håndverkere og arbeidere i byene og bønder i sør og vest. Med tiden har etniske minoriteter blitt en stadig viktigere velgergruppe. Har også støtte fra mange akademikere.

* Mistet sine tradisjonelle kjerneområder i Sørstatene som følge av borgerrettskampen på 1960-tallet. Står i dag sterkest i de folkerike delstatene på vestkysten og i nordøst.

* Har større tiltro til statlige løsninger og velferdsordninger enn republikanerne.

* Partiet har denne uken holdt landsmøte i Charlotte, North Carolina. Der ble president Barack Obama offisielt utpekt til Demokratens presidentkandidat foran valget i USA i november.

– Jeg vil ha Barack Obama som USAs neste president og det er med stolthet jeg nominerer ham til å bli Det demokratiske partiets fanebærer, sa Clinton i talen, til stor jubel fra salen.

Eks-presidenten sluttet helhjertet opp om Obama på landsmøtet i Charlotte i Nord-Carolina natt til torsdag norsk tid. Han understreket Obamas innsats for å få skikk på USAs økonomi etter finanskrisen.

Les også: Michelle Obama hyllet ektemannen

Da han var ferdig, kom Obama selv på scenen hvor han takket Clinton. De to omfavnet hverandre og vinket til salen, mens partifellene ga dem stående applaus.

Litt senere ble Obama offisielt utpekt til Demokratens presidentkandidat foran valget i USA i november.

– Har fått det bedre

Clinton beskrev Obama som en mann som ikke tviler på at det er mulig å bygge en ny økonomi basert på den amerikanske drømmen.

Eks-presidenten ga et selvsikkert svar på et spørsmål som Demokratene i det siste har hatt problemer med å besvare: Hvorvidt folk i USA har fått det bedre i løpet av de fire årene Obama har vært president.

– Er vi der vi ønsker å være? Nei. Er presidenten fornøyd? Selvfølgelig ikke. Har vi det bedre enn da han ble innsatt? Svaret er ja, sa Clinton.

Les også: Lynotts mor kraftig ut mot Mitt Romney

Han la til at Obama har sørget for at USAs skadeskutte økonomi nå er på bedringens vei.

Dårlig utgangspunkt

Clinton pekte på at økonomien var elendig da Obama flyttet inn i Det hvite hus i 2008.

– Ingen president – ikke jeg og ingen av mine forgjengere – kunne på fire år ha reparert all ødeleggelsen som møtte ham, sa Clinton, som selv styrte USA i de langt mer velstående 90-årene.

Han kom også med ramsalt kritikk av Republikanernes presidentkandidat Mitt Romney. Hvis han blir president og holder valgløftene sine, vil han rasere den offentlige helseforsikringsordningen Medicare, hevdet Clinton.

Les også: Obama svarte folket på nettsamfunn

Eks-presidenten beskrev Republikanernes argumenter mot Obamas gjenvalg slik:

– Vi overlot et totalt kaos til ham, og han er ikke ferdig med oppvasken. Så gi ham sparken og la oss få overta igjen!

Clinton konstaterte tørt at han liker argumentene for å gjenvelge Obama en hel del bedre.

Han skrøt også av Obamas kone Michelle, som var hovedtaler kvelden i forveien. Obama gjorde klokt i å gifte seg med henne, mener den tidligere presidenten.

Les også: Dødt løp i ny meningsmåling i USA


Les flere nyheter

Personvernpolicy