Helsevesenet mangler transporttilbud til psykisk syke:– Dagens situasjon er uholdbar

UHOLDBART: Generalsekretær Bjørn Lydersen mener helsevesenet altfor ofte overlater transport av psykisk syke til politiet.Foto: Mental Helse
UHOLDBART: Generalsekretær Bjørn Lydersen mener helsevesenet altfor ofte overlater transport av psykisk syke til politiet.Foto: Mental Helse
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er uholdbart at det ikke kommer gode løsninger for transport av psykisk syke i alle helseforetakene. Politiet benyttes for ofte, sier generalsekretær Bjørn Lydersen i Mental Helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forrige uke skrev ABC Nyheter at politiet daglig rykker for å ta seg av transport av psykisk syke pasienter, fordi helsevesenet mange steder ikke har et transporttilbud til denne pasientgruppen.

Dette legger beslag på knappe politiressurser, gjerne mange timer per oppdrag.

I tillegg er situasjonen uholdbar for pasienter og pårørende, mener Mental Helse og Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP).

– Det er uholdbart at det ikke kommer gode løsninger for transport av psykisk syke i alle helseforetakene, sier generalsekretær i organisasjonen Mental Helse, Bjørn Lydersen, til ABC Nyheter.

Det er fortsatt sånn at det i for stor grad benyttes politi, når vi mener at det absolutt skal være helsepersonell som ivaretar denne oppgaven.

– Det er i utgangspunktet en så vanskelig og krenkende situasjon å skulle bli gjenstand for bruk av tvang, så man må gjøre det på en så skånsom måte som mulig, fortsetter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Styreleder Anne-Grethe Terjesen i LPP mener det er en fallitterklæring at mennesker som trenger helsehjelp hentes av politiet, samtidig understreker hun hvor belastende dette er også for de pårørende at politiet kommer i stedet for helsevesenet:

Dagens situasjon rammer ikke bare den syke, men også pårørende, foreldrene, ektefeller, søsken og barna til de syke. Det er et område som man har lite fokus på.

Ifølge Terjesen er det ikke uvanlig at politiet kommer inn i familiens hjem og legger den psykisk syke i håndjern.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ta for eksempel et barn som ser sin syke mor bli tatt med av politiet. Det er traumatiserende, sier hun til ABC Nyheter og legger til at familiene som regel ikke følges opp etter slike hendelser.

Politiet skal kun kobles inn når pasienten er en fare for seg selv eller andre. Per i dag brukes politiet altfor ofte, mener både Mental Helse og LPP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terjesen mener det bare ytterst sjelden er behov for at politiet skal håndtere syke mennesker.

– Politiet skal ikke yte helsehjelp, de er ikke trenet til det. Når man skal komme inn i en familie og håndtere et psykisk sykt menneske så trenger man kompetanse og erfaring med dette.

Man ville aldri akseptert at man byttet ut helsepersonell med politi hvis det gjaldt somatisk syke, sier hun.

– Vil ha «psykebil»

I Bergen opprettet helseforetaket en psykiatrisk ambulansetjeneste allerede i 2005. Stavanger fulgte etter med egen «psykebil» i 2010, og også i Trondheim har man fått på plass en lignende tjeneste.

Erfaringene viser at psykebilen letter situasjonen både for pasienter, pårørende og politi.

Les også: Her rykker psykebilen ut fem ganger om dagen

Men forslag om å utvide tilbudet til alle helseforetak i landet har blitt nedstemt i Stortinget flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp, Krf og Høyre mener helseforetakene bør pålegges å opprette psykiatriske ambulansetjenester.

Både Mental Helse og LPP støtter dette:

Helseforetakene har like stor plikt til å ivareta denne gruppen pasienter. Det er snakk om holdninger, prioriteringer og penger, sier Terjesen i LPP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener det er en god idé. Det kan skape verdige rammer rundt en vanskelig situasjon, sier Lydersen i Mental Helse.

Les også: - Må få psykebiler i hele landet

– Lite skjer

Terjesen mener det er rart at det ikke har skjedd mer på dette området:

– Det er rart at man ikke har kommet lenger i denne prosessen. LPP har tatt dette temaet opp i snart ti år, men lite har dessverre skjedd. Nå er det vel på tide at man omgjør ord til handlinger.

– Det at politiet går direkte inn i en familie på denne måten rammer ikke bare den som er syk, men også de pårørende, sier hun til ABC Nyheter.

Les også: Politiet måtte prioritere psykiatrioppdrag 22. juli

Les hva ABC Nyheter har skrevet om temaet tidligere:

Psykiatrisk ambulanse hedret med pris

Sa nei til «psykebil»

Helsesuksess treneres

Tar ikke ansvar

Norge kan lære av Bergen

Politiet må forbryte seg mot psykisk syke

Les mer om helse

Les flere nyheter