Klesbutikken Hitler får nytt navn

Fasaden til butikken Hitler i Ahmedabad. Foto: Scanpix/EPA.
Fasaden til butikken Hitler i Ahmedabad. Foto: Scanpix/EPA.

Eieren av en indisk butikk kalt «Hitler» sier tirsdag at han vil bytte navn på etablissementet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avgjørelsen kommer etter protester fra det jødiske samfunnet i byen og regjeringen, melder AFP. Butikken, som selger vestlige klær, åpnet i byen Ahmedabad i delstaten Gujarat forrige måned. Logoen er navnet «Hitler» med store hvite bokstaver, med en svastika som prikken over i’en.


Medlemmer av det lille jødiske samfunnet i Ahmedabad fordømte navnet på butikken. En representant for israelske myndigheter har tatt opp saken med delstatsregjeringen.

- Jeg planlegger å endre navnet på butikken svært snart. Det er et stort press fra regjeringen og det jødiske samfunnet om å droppe navnet, sier butikkens medeier Manish Chandani til AFP.

Les også: Hitler beskyttet jødisk krigsveteran

Chandani sier han ikke hadde ventet at butikken ville trekke til seg internasjonal oppmerksomhet og protester, og sier han ikke har noe ønske om å glorifisere den tyske diktatoren.

Butikkens navn ble valgt som en hyllest til innehaverens bestefar, som hadde kallenavnet Hitler siden han var en «svært streng mann», forklarer han.

- Jeg må bruke av egen lomme for å re-brande hele butikken. Logoen, fasaden og visittkortene vil bli endret, sier han.

- Jeg visste ikke at Hitler var ansvarlig for drapet på seks millioner mennesker før butikken ble åpnet. Denne gangen vil jeg velge et ukontroversielt navn.

Les også: 79-åring kåret til "Miss Holocaust survivor"

Israels ambassade i India ønsker avgjørelsen velkommen, og understreker at Hitlers navn fortsatt skaper en følelse av «smerte og tap» i det jødiske samfunnet.

Uroen omkring klesbutikken vekker minner om en kontrovers for seks år siden da en restauranteier i Mumbai kalte sin café «Hitler’s Cross» og satte en svastika på fasaden.

Hitler var et «fengende navn», mente han.

Les også: Hitler brukt i tyrkisk sjamporeklame

Les flere nyheter

Personvernpolicy