- Du kan lære mens du sover

Israelsk forskning viser at man kan lære nye ting i søvne. Foto: Colourbox.com
Israelsk forskning viser at man kan lære nye ting i søvne. Foto: Colourbox.com

I en ny studie lærte sovende personer ny informasjon som de kunne gjenta da de våknet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er israelske søvnforskere som står bak studien der de fikk forsøkspersonene til å assosiere ulike lukter med lyder, mens de var i dyp søvn, melder Forskning.no.

Deltakerne kunne gjenta det de hadde lært i søvne, også etter at de hadde våknet, viser forskningen som er publisert i tidsskriftet Nature Neuroscience.

Inspirert av Pavlovs berømte forsøk med hunder som lærte seg å assosiere lyden av en klokke med mat, utsatte forskerne de 55 sovende deltagerne for både gode og vonde lukter og sammen med hver lukt spilte de en bestemt lyd.

Da deltakerne våknet neste dag hadde de lært seg at noen av lydene stinket (da snuste de forsiktig i lufta), mens andre luktet godt (da sniffet de kraftig). Selv om læringseffekten var til stede uansett hvilken søvnfase de var i da de lærte disse koblingene, var den aller best hos dem som hadde vært i den aktive drømmefasen (REM-fasen).

Les også: - Derfor sovner foreldre til barne-tv

Søvnforskerne mener funnene kan være nyttige i flere sammenhenger, for eksempel til å hjelpe folk til å bli kvitt forbier mens de sover:

– Vi prøvar no å hjelpe pasientar til å endre atferdsmønster gjennom søvnlæring, seier Anat Arzi ved Weizmann Institute of Science i Israel til tidsskriftet Nature.

Ifølge den norske søvnforskeren Michaela D. Gjerstad ved Nasjonal kompetansetjeneste for søvnsykdommer bidrar forskningen til å gi en bedre forståelse både søvn og læring:

– Det er kjent fra før at søvn kan feste det vi har lært tidligere på dagen i våken tilstand, og en god natts søvn fremmer også mer effektiv læring samme dag. Men det er nytt at vi kan lære noe nytt mens vi sover, altså i en tilstand uten at vi er bevisste, sier Gjerstad til NRK.

Ingen av søvnforskerne tror imidlertid at dette betyr at du kan lære hjemmeleksene dine mens du sover.

Les også:

Heller søvn enn sex

Myte at du trenger åtte timers søvn

Denne maten ødelegger nattesøvnen din

Fem tegn på at du får for lite søvn

Les flere nyheter

Personvernpolicy