Nesten tre personer ranes i Oslo hver dag

OSLO: Per 1. august har politiet i Norges hovedstad mottatt 570 anmeldelser for ran, og over halvparten av dem stammer fra Grønland politikrets. På tross av dette har ikke ransetterforskning vært en prioritet i denne kretsen. (Foto: Vemund Sveen Finstad / ABC Nyheter)
OSLO: Per 1. august har politiet i Norges hovedstad mottatt 570 anmeldelser for ran, og over halvparten av dem stammer fra Grønland politikrets. På tross av dette har ikke ransetterforskning vært en prioritet i denne kretsen. (Foto: Vemund Sveen Finstad / ABC Nyheter)

Men Oslo er likevel «best» blant de skandinaviske hovedstedene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om kriminaliteten i Oslo:

* Oslo politidistrikt har en stadig økende andel av all registrert kriminalitet i landet.

* I første halvår 2012 ble det registrert 45.690 anmeldelser i politidistriktet, en økning på 8,2 prosent sammenlignet med samme periode i 2011. Distriktet hadde dermed 23,5 prosent av registrert kriminalitet i Norge første halvår i år.

* Vinningskriminaliteten utgjorde 60,3 prosent av anmeldelsene i Oslo ved utgangen av juni, en økning fra 58,1 prosent.

* Økonomisk kriminalitet økte med 21,1 prosent, narkotikalovbrudd med 14,9 prosent, vold med 10,4 prosent og sedelighetsforbrytelser med 7,8 prosent.

* For øvrige kriminalitetstyper var antall anmeldelser stabilt unntatt skadeverk der nedgangen var 17,8 prosent.

* Grove tyverier økte med 19 prosent, mens lommetyverier økte med 30 prosent. Dette utgjorde 74,6 prosent av alle anmeldelser i hele landet for slike tyverier første halvår.

* Grove tyverier fra boliger gikk ned med 11,6 prosent.

* Simple tyverier økte med 8,4 prosent og ran og utpressing med 11,1 prosent.

* Oppklaringsprosenten per 1. juli i år var på 24 prosent (8.207 saker) mot 26,8 prosent (8.931 saker) per 1. juli i fjor.

* Saksbehandlingstiden for oppklarte forbrytelser var på 106 dager per 1. juli år mot 152 dager på samme tid i fjor.

(Kilde: Oslo politidistrikt)

Etterforsker i Oslo-politiet, Inge Sundeng, forteller at de per 1. august 2012 har fått inn 570 anmeldelser på ran. Det er en liten oppgang i forhold til de to siste årene, melder P4.

Det tallet betyr også at hvis det samme snittet holder seg ut året vil nesten tre personer bli ranet daglig i Oslo.

Stockholm på topp

Norges hovedstad ligger forøvrig like bak København som per 1.juli 2012 har fått inn 601 anmeldelser for ran, mens Stockholm troner suverent på topp med 1.503 per 1.juli.

Det skal riktignok være sagt at innbyggertallet i København er noe høyere enn i Oslo, i tillegg til at man regner med at den danske hovedstaden har en større årlig tilstrømning av turister.

- Kanskje det kan være en idé å samarbeidé litt med politiet i København slik vi har gjort på andre områder, sier Sundeng som konstaterer at ran har blitt en daligdags affære i hans Oslo.

- For dem som blir utsatt kan konsekvensene være veldig alvorlige. Vi har mange eksempler på ofre som blir satt langt tilbake, eller sykmeldt over lengre tid. Det er viktig at vi tar dette på alvor, og gjør hovedstaden til en enda tryggere plass å være, sier etterforskeren til P4.

Les også: Skal stoppe kriminelle asylsøkere

La ned ransgruppe

I starten av juli skrev ABC Nyheter om Grønland politikrets i Oslo som har nær en tredjedel av alle ranstilfeller i Norge, og over halvparten av alle ran i Oslo.

Ressursmangel har likevel tvunget politiet til å kutte ned på etterforskning av ran. Mye tyder dessuten på at mørketallene er store i hovedstaden.

I den forbindelse bekreftet den samme Sundeng overfor ABC Nyheter at Grønland politikrets det siste året stått uten ransgruppe til å etterforske de mange ranene.

- Vi hadde en egen ransgruppe med godt resultat, men da vi måtte omprioritere ressursene måtte den legges ned. Det gikk helt klart utover oppklaringsprosenten, uttalte Sundeng.

Han utelukket likevel ikke at det kan bli aktuelt å ta opp igjen satsingen mot ran.

Les også:

Ranet av kvinnebande i Oslo sentrum

Fant flere millioner fra ran gravd ned i skogen

Undersøkelse: Tro på evig straff gir mindre kriminalitet


Les flere nyheter

Personvernpolicy