Heller fengsel enn å leve videre med Rickard

Advokatene Ole Petter Drevland (t.v.) og Benedict de Vibe forsvarer de to kvinnene som står tiltalt for å ha drept Hans Rickard Strømner sommeren 2011. Rettssaken starter i Oslo tingrett mandag morgen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Advokatene Ole Petter Drevland (t.v.) og Benedict de Vibe forsvarer de to kvinnene som står tiltalt for å ha drept Hans Rickard Strømner sommeren 2011. Rettssaken starter i Oslo tingrett mandag morgen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.

– Jeg er langt nede og du skal ned med meg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette skal den drepte Hans Rickard Strømner (23) ha sagt til sin 22 år gamle samboer gjentatte ganger før hun ifølge tiltalen tok livet av ham med en øks på Rustadsaga i Østmarka i juli i fjor.

Da 22-åringen fortalte om Strømners utsagn i Oslo tingrett mandag, mente aktor, statsadvokat Bjørn Kristensen, at dette ikke fremkom av avhørsreferatene.

Les også: Kvinner erkjenner ikke straffskyld for øksedrap

Kristensen forsøkte å så tvil om graden av vold kvinnen forklarte hun var blitt utsatt for av 23-åringen i den perioden de var sammen, men ble avbrutt av både hennes forsvarer Ole Petter Drevland og tingrettsdommer Finn Eilertsen.

Det er satt av åtte dager til saken der 22-åringen sammen med sin 23 år gamle venninne står tiltalt for overlagt drap eller medvirkning til overlagt drap. Tiltalen har en strafferamme på 8 til 21 år.

Les også: To kvinner tiltalt for Klemetsrud-drapet

Begge nektet straffskyld da rettssaken startet i Oslo tingrett mandag. De to har sittet i varetekt i kvinnefengslet på Bredtveit siden oktober i fjor.

Fri forklaring

Første dag i retten gikk med til aktors opplesning av hendelsesforløpet, 22-åringens forklaring og aktors utspørring av tiltalte.

22-åringen avga en lang og sammenhengende fri forklaring. Hun gråt da retten ble satt, men forklarte seg etter hvert greit og tidvis svært detaljert om sitt forhold til avdøde som hun er tiltalt for å ha drept med et øksehogg i halsen mens han sov.

Les også: Hans Rickard Strømner (23) identifisert som Klemetsrud-offer

– Jeg valgte øks og ikke kniv for å være lengst mulig unna Rickard. Jeg hogg til med maksimal kraft, men slapp taket før øksa traff. Så løp jeg ut i sokkelesten i T-skjorte og boksershorts. Jeg hadde tunnelsyn og adrenalinsjokk og skalv, sa hun.

I forkant av drapet ringte hun til venninnen og sa at hun heller ville sitte i fengsel enn å leve det livet hun levde med Strømner. Da hun forklarte at de to hadde blitt enige om å dele på skylden, kikket medtiltalte en sjelden gang opp på henne.

Ifølge tiltalen deltok den 23 år gamle vennen i planleggingen og skal også ha vært den som først foreslo at de skulle drepe ham med rottegift eller kniv. I avhør skal det ha vært hun som opprinnelig skulle utføre drapet, men motet sviktet.

Nødverge

Kvinnen forklarte at Strømner utsatte henne for vold sju-åtte ganger fra oktober 2010 til juli 2011. Da moren konfronterte henne med blåmerker, sa hun at det skyldtes kvist i skogen.

Da hun ga uttrykk for at avdøde var schizofren, ville aktor vite om hun selv ikke var det. 22-åringen sa det var en Hans og en Rickard og at den første kom fram når han var ruset. Ifølge henne røyket han 12 gram hasj daglig og hadde et eget hasjrom i huset. Det var også hun som betalte utgiftene hans.

Aktor ville vite hvorfor hun ikke hadde sagt noe om voldsepisodene til andre og hvorfor hun lot ham flytte inn til seg. Hun svarte at de hadde inngått en avtale om at hun ikke skulle si noe og at hun var redd for konsekvensene om hun gjorde det.

– Jeg ble mindre og mindre meg selv. Jeg hadde et perfekt liv før Rickard, sa hun.

De to tiltalte erkjenner drapet, men mener de handlet i nødverge.

– Dette handler om å avverge et fremtidig angrep og hvilke alternativer som først ble vurdert. Det retten må ha klart for seg i denne saken er om hun ble utsatt for vold, om hun burde valgt alternative handlinger og om de gikk for langt. Det vil vi forsøke å belyse, sa forsvarer Ole Petter Drevland.

Blant vitnene som er innkalt er to tidligere kjærester av avdøde som han ifølge tiltalte også skal ha utsatt for vold.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy