Forfatter mener Breivik-spor bør etterforskes mer

Flere spor Anders Behring Breivik har etterlatt seg, bør fortsatt etterforskes, mener forfatter Kjetil Stormark. Her på pressekonferansen mandag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Flere spor Anders Behring Breivik har etterlatt seg, bør fortsatt etterforskes, mener forfatter Kjetil Stormark. Her på pressekonferansen mandag. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Frilansjournalist og forfatter Kjetil Stormark mener politiet bør fortsette etterforskningen av 22. juli-terroren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frilansjournalist og forfatter Kjetil Stormark utga mandag boka «Massemorderens private e-poster» som bygger på over 7.000 private e-poster han fikk utlevert få dager etter 22. juli-terroren i 2011.

Breiviks internasjonale kontakter og reisevirksomhet er blant de forholdene som fortsatt bør etterforskes, mener forfatteren. Han mener det politiet har gjort i denne sammenhengen er lite og uakseptabelt.

Helt konkret nevnte han de 8.000 epostadressene Breivik forsøkte å sende manifestet sitt til og at Breiviks mye omtalte tempelridderorden ikke er ferdig eller tilstrekkelig gransket.

– Politiet bør gå inn med full tyngde, sa Stormark.

Mange vil huske fra rettssaken hvordan en av politiets etterforskere i rettssalen navnga en liberier som Breivik hadde hatt kontakt med før og under Liberia-besøket sitt i 2002.

Politiet sa at man ikke hadde kunne lokalisere mannen, men dagen etter hadde VG intervju med ham.

Lippestad reagerer

Anders Behring Breiviks hovedforsvarer Geir Lippestad synes ikke det er greit at en bok blir utgitt basert på Breiviks private epost.

Stormark opplyste på pressekonferansen der han presenterte boka at han hadde informert Breiviks forsvarerteam om at en bok ville komme kort tid etter at rettssaken mot Breivik var over, og at eventuelle juridiske innsigelser ville bli vurdert.

Men han hadde ikke mottatt noen henvendelser fra Lippestads advokatfirma.

Les også: Justispolitikere: - Breivik vil aldri slippe ut

– Breivik har rett på personvern på lik linje med andre. Derfor mener jeg at han burde blitt spurt før denne boka gis ut, sier Lippestad til P4.

Stormark opplyste på pressekonferansen at verken han eller forlaget var interessert i å søke Breiviks tillatelse.

Stormark, som har fått tilgang til materialet fra en ukjent hackergruppe, sa han har forholdt seg til e-postene slik en rekke medier har forholdt seg til lekkasjene fra nettstedet WikiLeaks. WikiLeaks har offentliggjort tusener av hemmelige meldinger fra USAs utenriks- og forsvarsdepartement.

Les også: - 99 dager og 12 timer per drap

Lippestad sier han ikke tror Breivik vil komme til å bringe boka inn for retten.

– Jeg skal til ham på onsdag, og da får jeg vite om han har fått dette med seg. Jeg kommer ikke til å ta dette opp med han, dersom han ikke spør om det. Men slik jeg kjenner Breivik, tror jeg ikke han velger å gå til retten med dette. Jeg tror han lar det ligge, sier Lippestad til P4 Nyhetene.

Les også:

Blattmann: - La Breivik skrive brev for hånd

- Må forberede oss på at Breivik kan komme ut en dag

Lippestad: - Jeg har endret syn på Breivik

Foreløpig advokatkrav på 33 millioner etter terrorsaken

Les flere nyheter

Personvernpolicy