Forbryteren får brettet ut sine private e-poster

Kjetil Stormark og hackergruppa Noria lar deg få et gløtt inn i forbryterens epost-kommunikasjon før massedrapene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Kjetil Stormark og hackergruppa Noria lar deg få et gløtt inn i forbryterens epost-kommunikasjon før massedrapene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.

Forfatteren og journalisten Kjetil Stormark fikk seks dager etter 22. juli overlevert over 7.000 e-poster hacket fra Anders Behring Breiviks private e-postkontoer. Mandag kommer boken basert på materialet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I over ett år har Stormark sittet på e-postene uten å bruke det, av frykt for at det kunne ødelegge for politiets etterforskning. Nå som dom er avsagt i saken, har han valgt å utgi stoffet i boks form.

– Boken er basert på tilgang på mer enn 7.000 private e-poster fra Breiviks kontoer. Det viktigste med boken er at leserne selv kan få se og bedømme hvordan Breivik har fremstått i tiden før 22. juli, hvordan han har kommunisert og hvordan han har fungert, sier Stormark til NTB.

Les også: Fikk 99 dager og 12 timer per drap

Forfatteren har anonymisert de fleste navnene på privatpersoner som Breivik har kommunisert med, men identifiserer personer som tidligere har stått fram og navn på ulike firma som Breivik har vært i kontakt med.

Hackergruppe

Det var den norske hackergruppen Noria som i dagene etter terrorangrepene klarte å hente ut terroristens e-poster fra flere av hans e-postkontoer. Materialet ga de til Kjetil Stormark, som de ba gi materialet videre til politiet.

Stormark hadde inntil da fulgt hackergruppen tett i flere måneder på oppdrag fra magasinet Plot.

Les også: Slik skal Breivik bo

Stormark sier det vil komme fram flere til nå ikke kjente opplysninger om gjerningsmannen i boken.

– Men det viktigste er bredden av små puslebiter som forteller noe om Breiviks opptreden i tiden forut for 22. juli. Jeg håper boken vil bli et relevant kildeskrift for både forskere og journalister som søker etter årsakssammenhenger, sier Stormark.

Boken kommer ut på Spartacus Forlag mandag.

Tre bøker

Boken «Massemorderens private e-poster» er den andre 22. juli-relaterte boken Stormark gir ut. I desember i fjor kom boken « Da terroren rammet Norge: 189 minutter som rystet verden» på Kagge forlag.

Les også: Breiviks tilhengere samles på egen nettside.

– Den første boken var en tidslinjebok fra de tre første døgnene. Mitt viktigste motiv med boken var å få synliggjort den strukturelle kollapsen i den norske beredskapen, fortalt gjennom en rekke øyenvitneskildringer, forteller Stormark.

Han jobber også med en tredje bok knyttet til 22. juli. Den tar for seg norske myndigheters beredskapsarbeid siden 2001, og skal etter planen også komme ut i løpet av høsten.

Les flere nyheter om 22. juli og det som har skjedd siden.

Les andre nyheter.

Personvernpolicy