Thalidomidofre avfeier unnskyldning fra legemiddelprodusent

Motstandere av et minnesmerke for thalidomidofre demonstrerer i Stolberg vest i Tyskland lørdag. Foto: Scanpix/AFP.
Motstandere av et minnesmerke for thalidomidofre demonstrerer i Stolberg vest i Tyskland lørdag. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ofre for den såkalte thalidomid-skandalen på 1950- og 60-tallet avfeier unnskyldningen som den tyske legemiddelprodusenten har kommet med og kaller den en fornærmelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Legemiddelprodusenten Grünenthal, som produserte thalidomid for vel 50 år siden, har for første gang beklaget offentlig overfor de mange tusen barna som ble født med misdannelser på grunn av legemiddelet.

Administrerende direktør Harald Stock sa lørdag at selskapet «er svært lei seg» for å ha vært tause overfor thalidomidofrene i alle årene som har gått.

Men unnskyldningen blir avvist av flere støtteorganisasjoner for thalidomidofre, som mener den både er utilstrekkelig og kommer for sent.

– Vi mener at en oppriktig og ektefølt unnskyldning er en som faktisk innrømmer at det ble begått feil. Det har legemiddelprodusenten ennå ikke gjort, men tvert imot fornærmet thalidomid-ofrene, sier briten Nick Dobrik til BBC.

Alvorlige bivirkninger

Legemiddelet thalidomid ble solgt til gravide kvinner på 1950 og -60-tallet som en kur mot morgenkvalme. Men thalidomid viste seg å ha svært alvorlige bivirkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anslagsvis 10.000 barn over hele verden ble født med misdannelser, blant annet manglende armer og bein, etter at mødrene hadde tatt thalidomid. Legemiddelet ble solgt i 50 land før det ble fjernet fra markedet i 1961. Blant de verst rammede landene var Tyskland, Storbritannia, Japan, Canada og Australia. I Norge ble om lag ti barn født med misdannelser som følge av medikamentet.

Les også: Styrer robotarm med hjernen

– Sjokk

Hans Stock sier han ønsker å gi uttrykk for Grünenthals «oppriktige beklagelse og store medfølelse» overfor alle berørte, «deres mødrer og familier».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber dere betrakte vår taushet som et uttrykk for det sjokket som skjebnene deres har gitt oss, sier Stock.

Stock kom med beklagelsen under en tale ved innvielsen av et minnesmerke for de tyske ofrene for thalidomid-skandalen i byen Stolberg, der Grünenthal har sitt hovedkvarter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sa at medisinen ble tatt av mange kvinner som ikke hadde noen forutsetning for å vite at den kunne gi de ufødte barna deres alvorlige skader.

Les også: Strikkhopping i rullestol

Vil hjelpe

Stock sa videre at Grünenthal nå er i ferd med å iverksette tiltak for å hjelpe thalidomidofrene

– Vi har lært hvor viktig det er å få til en åpen dialog med de berørte, å snakke med dem og lytte til dem, sa han.

– Vi har i samarbeid med dem begynt å utvikle og implementerer prosjekter som skal forbedre ofrenes levevilkår og hjelpe dem med deres behov på en effektiv måte, sa han videre.

Les også: Flere unge bor på aldershjem

– Hypotetisk tull

– Dersom de mener alvor med å innrømme at de gjorde feil og angre på det som skjedde, så kan de begynne med å hjelpe oss som er rammet økonomisk, sier britiske Freddy Astbury. Han ble født uten armer og bein i 1959 etter at moren hans hadde tatt thalidomid under svangerskapet.

Advokat Peter Gordon, som representerer flere thalidomidofre i Australia anklager Stock for villedning og å komme med «hypotetisk tull».

– Grünenthal har i over 50 år drevet en utstudert forretningsstrategi for å unngå moralske og økonomiske konsekvenser av sine skjødesløse handlinger på 1950- og 60-tallet, sier han.

Les flere nyheter