15 år siden prinsesse Diana døde:

Se livet til prinsesse Diana i bilder

Bryllupet til Prins Charles og Diana

Selv etter 15 år vil mange minnes den avdøde prinsessen av Wales.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Diana
  • Født 1. juli 1961
  • Har sønnene William og Harry
  • Gftet seg med Prins Charles 29. juli 1981
  • De skilte seg 28. august 1996
  • Engasjert i det humanitere og veldedige organisasjoner
  • Døde i bilulykke i Paris 31. august 1997

Fredag er det 15 år siden prinsesse Diana ble drept i en bilulykke i tunnel Pont de l’Alma i Paris. Selv om hun ble omtalt som «folkets prinsesse», ble hun født inn i en aristokratisk familie.

Livet til prinsesse Diana kunne kanskje fremstå som glamorøst, men det var nok langt i fra enkelt.

Kjærlighetsløst ekteskap

Prinsessen var ingen kløpper på skolen da hun var yngre. Hun var innom flere skoler og yrker før hun traff og giftet seg med Prins Charles, uten noen genuine, romantiske følelser, skal vi tro flere britiske medier.

Paret giftet seg 29. juli 1981, etter oppfordring fra foreldrene til Charles; dronning Elizabeth II og prins Phillip. Bryllupet ble kringkastet verden rundt og nesten én milliard seere fikk med seg de direktesendte TV-bildene.

Senere fikk paret sønnene prins William (per i dag hertug William av Cambridge, red.anm.) og prins Harry.

Ekteskapet mellom Charles og Diana skrantet mot slutten av 80-tallet, og 9. september 1992 ble de paret separert. Skilsmissen ble sluttført 28. august 1996, nesten på dagen ett år før Diana mistet livet i en bilulykke i Paris.

Engasjert i veldedighet

Etter skilsmissen drev Diana med mye humanitært og samfunnsnyttig arbeid, da spesielt for Røde Kors. Hun huskes spesielt for en kampanje for å bli kvitt verdens landminer, en sak som vant Nobelprisen i 1997.

Ved midten av 1980-tallet, hadde Diana blitt kjent for sitt arbeid med veldedighetsprosjekter, noe som var en naturlig følge av det å være fyrstinne av Wales.

Hun deltok aktivt i sykehusbesøk, og hun lovet på et tidspunkt å være frontfigur for saker knyttet til informasjon og samfunnskontakt.

Hun bidro også til å hjelpe med å minske diskrimineringen av AIDS-ofre.

Diana foretok også hemmelige besøk for å vise sin godhet ovenfor de syke. Hun dukket, ifølge av en av sykepleierne, ofte uanmeldt opp med instruksjoner om at hennes besøk skulle skjermes fra media.

Les også: «Gjenopplivet» prinsesse Diana

Tragisk død

31. august 1997 døde Diana etter å ha vært utsatt for en bilulykke i høy hastighet i Pont de l’Alma tunnelen i Paris, etter å ha blitt forfulgt av paparazzi-fotografer.

Den sorte Mercedesen Diana satt i, kolliderte med en pilar i tunnelen, noe som førte til at bilen ble totalsmadret. Passasjerene, som ikke brukte bilbelte, døde momentant. Blant de som døde var også Dianas daværende kjæreste, Dodi al-Fayed. Diana ble fraktet til sykehus med ambulanse, med fatale hjerneskader og senere indre blødninger. Hun døde senere av skadene.

2,5 milliarder mennesker så begravelsen

Hun ble gravlagt på en øy i bakken på Althorp Park, som var familiehjemmet hennes. Veien bort til øyen er beplantet med 36 eiektrær som markerer alderen hennes. Det svømmer fire sorte svaner i innsjøen rundt øyen som symboliserer vakter som passer på. I vannet er det flere vannliljer, som var en av Dianas favorittblomster.

Begravelsen fant sted 6. september 1997, og ble sett av 2,5 milliarder mennesker som fulgte begravelsen på TV.

Se også: – Dianas død var mord

Les også: Ingen kødder med kongen

Les flere nyheter

Personvernpolicy