Meny

Lever i fryktens vold i Damaskus

En kvinne sitter ved siden av vraket av en bil som ble ødelagt av en bombe i Damaskus. Livet for innbyggerne i den syriske hovedstaden er preget av frykt etter at borgerkrigens redsler også rammet dem. Foto: Reuters / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krigen er kommet til Damaskus, og frykten fyller hverdagen. Et liv er verdt 3 kroner – prisen på en kalasjnikovkule, forteller en av byens innbyggere.

Den syriske hovedstaden slapp lenge unna borgerkrigens kamphandlinger. Mens opprørere og regimetilhengere kjempet mot hverandre i Idlib, Homs, Hama og andre steder, hersket freden og tilsynelatende normaliteten i den syriske hovedstaden.

Men i juli kom plutselig krigens redsler også dit, da styrkene til opprørshæren Den frie syriske hær forsøkte å ta kontroll over byen før regjeringsstyrkene rakk å drive dem tilbake.

Nå er gatene fulle av kontrollposter, både regimets og opprørsbevegelsens. I regimekontrollerte deler står president Bashar al-Assads stridsvogner med kanonløpene rettet mot opprørsdominerte bydeler og forsteder.

Les også: Hevder å ha skutt ned jagerfly

I opprørskontrollerte områder står ungdomsgjenger med kalasjnikover over skulderen, en slags borgervernsgrupper, og kontrollerer alle som passerer.

– Pågående

I bydelen Barzeh ringer Ahmed hver ettermiddag sin kone for å få alternative ruter å kjøre hjem på for å prøve å unngå kontrollpostene. Men han blir like vel ofte stanset av menn i uniform, menn som han ikke klarer å finne ut av om er opprørere eller regimevennlige.

– De er frekke og pågående, og de kan drepe meg dersom jeg svarer feil på spørsmål eller hvis jeg ikke snur ansiktet mitt rett mot dem. Det skjedde med en 24-åring her forleden. Han ble skutt uten å vite av hvem eller hvorfor.

– Man må være høflig og se rett på dem når de gir papirene tilbake og alltid si «måtte Gud gi deg styrke», selv om det er det siste jeg vil. For hvis de har styrke vil de bruke den på slagmarken like ved huset mitt, og jeg vil ikke få sove, sier tobarnsfaren.

Livet verdt en kule

Over alt i byen lever de om lag 5 millioner innbyggerne i frykt. De frykter for sitt eget og for familiens liv. De frykter for hvordan de skal klare å gå på jobb og å skaffe mat på bordet.

– Hver morgen når jeg går på jobb, sier jeg til meg selv at dersom jeg kommer levende hjem om kvelden så er det en seier over døden. Våre liv er nå verdt 3 kroner, prisen på en kalasjnikovkule, sier restaurantarbeideren Michel.

Les også: Russland med Syria-advarsel mot Vesten

Han tilhører den kristne minoriteten i landet, og sier han trodde president Assad ville falle raskt da opprøret startet. Nå håper han at verdenssamfunnet kan klare å megle fram fred i hjemlandet.

– Når jeg sier til både tilhengere og motstandere av regimet at jeg ikke støtter noen av dem, hører de kun på de første ordene jeg sier. Deretter betrakter de meg som en fiende, sier han.

Verden må hjelpe

– Alle parter må sette seg ned og forhandle, helt betingelsesløst. Det er det eneste som vil hjelpe, sier Michel og legger til at dersom det ikke har blitt en løsning i løpet av høsten, så vil han flykte til utlandet.

Mohammad, en 52 år gammel fabrikkdirektør og sunnimuslim, er enig. Til å begynne med var han en sterk tilhenger av opprørerne. Men de allestedsnærværende veisperringene og 17 måneder med væpnet konflikt har ødelagt forretningen.

– Jeg er fortsatt mot regimet, men denne borgerkrigen som trekker ut og trekker ut er selvmord, sier han.

Les alt om krigen i Syria

Les flere nyheter

Populært