Meny

Liten effekt av narkoprogram

Liten effekt av narkoprogram

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et program for rusmisbrukere som skulle gi dem hjelp i stedet for fengselsstraff har hatt liten effekt. Etter seks år er fire av fem i programmet dømt til fengsel på nytt.

Bergens Tidende har gått gjennom tallene i samtlige årsmeldinger fra Narkotikaprogram med domstolskontroll (ND) i Bergen og Oslo.

Tallene viser at av 110 som skulle ha gjennomført programmet, hadde sju av ti brutt og havnet i fengsel eller soningskø. I tillegg er en del dømt til nye fengselsstraffer, etter at de har fullført programmet. Samlet har fire av fem som skulle ha gjennomgått ND som et alternativ til ubetinget fengsel, havnet fengsel eller soningskø.

ND er en prøveordning i Bergen og Oslo som innebærer at rusmisbrukere, som dømmes for narkorelatert kriminalitet, kan dømmes til et rehabiliteringsprogram i stedet for soning.

– De som må ut av programmet på grunn av brudd, er gjerne folk som ruser seg så mye at de ikke klarer å følge opp de krav til innhold som blir satt, sier Ingunn Seim, leder for ND-programmet i Bergen til Bergens Tidende.

Les også: Brøt seg inn hos seg selv - narkotatt av politiet

Seim er enig i at om man bare ser på tallene, så er resultatene av ND-programmet ikke mye å rope hurra for. Man må derfor gå bak tallene og se hvem dette gjelder, mener hun.

– Dette er tunge saker. Der er jo aldri tallene veldig gode. Det er veldig sammensatt. Dette er ikke bare mennesker som sliter med rus, depresjoner, og ubearbeidede traumer. De har ofte dårlig nettverk rundt seg, dårlig boforhold og store hull i CV-en, sier Seim.

– De har ofte gått et helt liv uten å ha hatt mestring på noen områder. I tillegg har de en kortere eller lenger historie med kriminalitet, sier hun.

Les også: Mindre narkotikabruk kan bli lovlig i Norge

Les flere nyheter

Populært