Meny

Romney lover jobber og nytt håp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mitt Romney lovet å redde økonomien og å skape millioner av nye jobber da han torsdag kveld offisielt ble republikanernes presidentkandidat.

– Det vi trenger i USA er ikke komplisert. Det trengs ingen regjeringsoppnevnt kommisjon for å fortelle oss dette. USA trenger nye jobber. Mange nye jobber, sa Mitt Romney (65) i talen i landsmøtesalen i Tampa i Florida. Talen avsluttet republikanernes landsmøte.

Budskapet Romney banket inn var at president Barack Obama har feilet og ikke holdt løftene fra fire år tilbake.

– Jeg skulle ønske at Obama hadde lyktes, fordi jeg vil at USA skal lykkes. Men løftene hans er blitt erstattet av splittelse og skuffelse, sa Romney til landsmøtedelegatene.

Redde planeten

– President Obama lovet dere å stanse havstigningen og å redde planeten. Mitt løfte er å hjelpe deg og din familie, sa den tidligere Massachusetts-guvernøren til jubel fra salen.

I landsmøtetalen ba Romney velgerne innstendig om å legge til side skuffelsen over Obama og heller sammen med ham bruke kreftene på å gjenoppbygge økonomien og skape nye jobber.

– Til flertallet av amerikanere som ikke tror fremtiden vil bli bedre enn fortiden, så kan jeg garantere at dersom Obama blir gjenvalgt, så vil det skje, sier Romney i talen.

– En bedre fremtid

– Jeg stiller til valg for å hjelpe dere å skape en bedre fremtid. En fremtid der alle som ønsker en jobb, kan skaffe seg en. Der ingen eldre frykter for pensjonen sin, sa Romney videre i talen.

Republikanernes presidentkandidat brukte også store deler av talen til å fortelle millioner av TV-seere hvem han er, om familien og oppveksten. For det er opplest og vedtatt blant kommentatorene at Romney må endre inntrykket hos mange velgere av at han fremstår stiv og har vanskelig for å sette seg inn middelklassens utfordringer.

Meningsmålingene viser at han som person er mye mindre likt enn rivalen Barack Obama.

Les også: Obama svarte folket på nettsamfunn

– Sviktet Israel

I talen forsøkte Romney å vise sine personlige sider og å nå ut til særlig kvinnelige velgerne. Han skygget ikke unna verken sin mormonske tro eller sitt tidligere investeringsselskap Bain Capital, som han er blitt kritisert for.

Romney brukte også talen til å slakte Obamas utenrikspolitikk, og beskyldte presidenten for å ha sviktet Israel og for ikke å ha stanset Irans atomprogram. Han kritiserte også forbindelsene til Russland.

– Med meg som president vil president Putin vil se mindre fleksibilitet og mer ryggrad, sa Romney, talen som for mange velgere var det første grundige blikket på eksguvernøren, som også i 2008 forsøkte å bli republikanernes presidentkandidat.

Les også: Ryan lover ny kurs

Clint Eastwood

Ifølge CNNs ekspertpanel klarte Romney seg bra.

– Han leverte en solid tale, men jeg synes den manglet sjel og poesi, sier ekspertkommentator David Gergen.

Før Romney kom på scenen dukket kveldens hemmelige gjestetaler opp. Og det var som mange hadde gjettet, filmstjernen Clint Eastwood. 82-åringen holdt en fiktiv samtale med Barack Obama, der han fortalte hvor skuffet han var over presidenten.

– Når folk ikke klarer å gjøre jobben, da er man nødt til å gi dem sparken, sa filmlegenden.

Les også: Dødt løp i ny meningsmåling i USA

Frem på målinger

Etter å ha ligget bak Obama i månedsvis går Romney nå fram på gallupen og tar teten i en ny meningsmåling fra Ipsos. Republikanernes presidentkandidat får en oppslutning på 44 prosent i den nye målingen. President Obama får på sin side en oppslutning på 42 prosent.

Ifølge Ipsos' målinger har Romney gått markant fram i løpet av de siste dagene, noe som har vært ventet fordi Republikanerne holder sitt landsmøte denne uka.

Målingene bekrefter at Romney har tjent på oppmerksomheten, fastslår meningsmålingsinstituttet.

– Jeg vil si landsmøtet går veldig bra for ham, sier Julia Clark i Ipsos.

Les flere nyheter

Populært