Helsevesenet mangler transporttilbud til psykisk syke:- Må få «psykebiler» i hele landet

Politiet må ofte transportere psykisk syke mennesker, fordi helsevesenet ikke har noe eget transporttilbud til dem. Politikerne er uenige om helseforetakene skal pålegges å ha ambulansetjeneste for psykisk syke. Foto: NTB scanpix (Montasje: ABC Nyheter)
Politiet må ofte transportere psykisk syke mennesker, fordi helsevesenet ikke har noe eget transporttilbud til dem. Politikerne er uenige om helseforetakene skal pålegges å ha ambulansetjeneste for psykisk syke. Foto: NTB scanpix (Montasje: ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helseforetakene bør pålegges å opprette psykiatriske ambulansetjenester, mener Frp, Høyre og Krf. - Dagens situasjon er dårlig for alle parter, sier leder av Helse- og omsorgskomiteen Bent Høie (H).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Daglig rykker politiet ut for å ta seg av transport av psykisk syke pasienter, fordi helsevesenet ikke har et transporttilbud til denne pasientgruppen.

Torsdag skrev ABC Nyheter at et psykiatrioppdrag la beslag på en tredjedel av den akutte politiberedskapen i Asker og Bærum politidistrikt på ettermiddagen 22. juli i fjor.

I 2,5 timer var patruljen opptatt med en syk person i et oppdrag, som ifølge politimester Torodd Veiding ikke egentlig var et politioppdrag.

- Jeg har ikke lyst til å spekulere i hva utfallet hadde blitt dersom dette hadde kommet på plass da vi foreslo det først i 2006. Men dette viser hvor viktig det er å få på plass psykiatriske ambulansetjenester i alle helseforetakene.

Det sier Kari Kjønaas Kjos som sitter i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget for Fremskrittspartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiet måtte prioritere psykiatrioppdrag 22. juli

Sier nei til psykebil

Helse Bergen opprettet i 2005 en psykiatrisk ambulansetjeneste. Tilbudet har vært en stor suksess; politiet er involvert i færre saker og maktbruken er redusert. Pasienter, pårørende, helsepersonell og politi er fornøyde med tjenesten.

I 2006 fremmet Frp et forslag om at ordningen skulle opprettes i alle helseforetakene etter modell fra Helse Bergen. Forslaget ble nedstemt.

I juni 2010 kom partiet med et nytt representantforslag som ble behandlet i Helse- og omsorgskomiteen i februar 2011. Der stilte også Høyre og Kristelig folkeparti seg bak forslaget, men det ble nedstemt i Stortinget igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bent Høie (H) mener dagens situasjon er dårlig for alle parter.

- For det første er det et veldig dårlig tilbud til pasientene. Når en psykisk syk pasient blir hentet av politiet og det blir det første møtet med helsevesenet, så er ikke det noe godt utgangspunkt for den videre behandlingen, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er heller ikke en god løsning for pårørende og familie.

- Og politiet bruker altfor mye tid på å rydde opp etter andre offentlige tjenester, både helsevesenet og barnevern. Dette er tid som går utover det politiet skal drive med.

- For helsevesenet er dette heller ikke en bra løsning, det gir en mye bedre start på behandlingen hvis pasienten blir hentet av psykebil, fortsetter Høie som er leder av Helse- og omsorgskomiteen.

- Politiet hentet syk pappa mens barna var til stede

Kari Kjønaas Kjos forteller at hun ble engasjert i temaet etter at hun ble kontaktet av en ansatt i politiet i Bærum.

- Han fortalte meg at de måtte hente en pappa i et boligstrøk hvor barna var til stede og de andre barna i gata trodde han ble tatt med av politiet fordi han var kriminell. Barna snakket om det i gata, han fortalte om hvor belastende det er, sier Kjos.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det gjorde veldig inntrykk på meg. Når man får slike konkrete historier, forstår man lettere hvor viktig dette er.

ABC Nyheter har tidligere skrevet om Nina Berg som opplevde at hennes psykisk syke sønn ble dratt ut av huset, slengt i bakken på gårdsplassen foran naboene og påført håndjern.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Politiet må forbryte seg mot psykisk syke

- Dette går ikke av seg selv

Mens Frp, Krf og Høyre i 2011 gikk inn for at helseforetakene skulle pålegges å opprette psykiatriske ambulansetjenester, ville regjeringspartiene overlate til helseforetakene å sørge for at det blir innført riktig transport for psykisk syke.

Men lite har skjedd. I Helse Sør-Øst, som står for spesialisthelsetjenester til 2,7 millioner mennesker i Oslo, Akershus, Østfold, Vestfold, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark, Buskerud, Hedmark og Oppland finnes det ingen planer om å opprette et eget transporttilbud til psykisk syke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spesialrådgiver Anne Aasen sier til ABC Nyheter at helseforetakene i regionen benytter seg av den ordinære ambulansetjenesten og kun benytter politiet av og til.

Dette bestrides av politimester Torodd Veiding i Asker og Bærum politidistrikt, som mener politiet veldig ofte må ta disse oppgavene.

- Er det ett sted det burde være grunnlag til å opprette psykiatriske ambulansetjenester, så er det i Helse Sør-Øst. Er det pasientgrunnlag og behov for en slik tjeneste i Stavanger, så er det det også her, sier Høyres Bent Høie.

- Ambulansepersonell er først og fremst trent til å ta seg av somatiske pasienter, så det å ha personell med psykiatrikompetanse vil gi en helt annen situasjon, fortsetter han.

Les også: Her rykker «psykebilen» ut fem ganger om dagen

- Helseministeren må legge føringer

- Det er tydelig at dette ikke er noe som kommer av seg selv. Derfor mener vi at helseministeren bør gå inn og legge sterke føringer på helseforetakene så de får på plass et godt ambulansetilbud til psykisk syke pasienter, sier Jon Jæger Gåsvatn (Frp) til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gåsvatn mener en dedikert psykiatrisk ambulansetjeneste ville være et tilbud som også kommunehelsetjenesten kunne benytte seg av.

- Man kan koble dette til samhandlingsreformen, for nå skal det etableres helhetlige behandlingskjeder, slik at vi visker ut grenser mellom helseforetak og kommunehelsetjeneste.

- Det med psykebil er et viktig element i den sammenheng, sier Gåsvatn til ABC Nyheter.

Helse- og omsorgsdepartementet kunne ikke kommentere saken fredag formiddag. Det har heller ikke lykkes ABC Nyheter å få kommentarer fra de andre partiene i Helse- og omsorgskomiteen.

Les mer:

Psykiatrisk ambulanse hedret med pris

Sa nei til «psykebil»

Helsesuksess treneres

Tar ikke ansvar

Norge kan lære av Bergen

Politiet må forbryte seg mot psykisk syke

Les mer om helse i ABC Nyheter

Les flere nyheter