Kvinne var utro - ville redde seg med falsk voldtektsanmeldelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen forklarte samboeren at et sidesprang dreide seg om brutal voldtekt av henne. Mannen hun anmeldte mistet jobben. Nå er hun dømt for falsk anmeldelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den nå 29 år gamle kvinnen møtte en mann på et utested høsten 2009. Da hun kom hjem til sin daværende samboer, fryktet hun hans reaksjoner og fortalte at hun var blitt voldtatt.

Noen dager senere politianmeldte hun mannen hun hadde møtt på utestedet og ga politiet en detaljert beskrivelse av et brutalt overgrep. For å underbygge forklaringen sin, overleverte hun politiet istykkerrevne klær.

Les også: Refser Jan Eggum for voldtekts-poesi

Mistet jobben

Mannen hun hadde vært sammen med, ble pågrepet og satt i varetekt i halvannet døgn. Som følge av voldtektsanklagen mistet han jobben. Først etter ti måneder ble voldtektsanklagen henlagt etter bevisets stilling.

I fjor sommer møttes kvinnen og mannen hun hadde anklaget på et utested. Da innrømmet kvinnen at anmeldelsen var falsk. Dette innrømmet hun senere også overfor politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Flere anmeldte voldtekter i Oslo i år

- Blir mer alvorlig

I tingretten ble kvinnen dømt til seks måneder i fengsel, hvorav fem måneder betinget. I ankesaken skjerpet Gulating lagmannsrett straffen til sju måneder, 90 dager betinget.

Kvinnen anket til Høyesterett, som nå har forkastet anken.

Høyesterett påpeker i dommen at straffenivået for voldtekt er vesentlig hevet de siste årene, derfor har også alvoret og krenkelsen i en falsk beskyldning om voldtekt blitt større.

– Falsk anklage om voldtekt er særlig alvorlig på grunn av den betydningen fornærmedes forklaring har i disse sakene. Samlet tilsier dette at straffen for falske voldtektsanklager må skjerpes sammenlignet med tidligere praksis.

Les flere nyheter